Aziatische rundstartaar met gebakken asperges en sojadressing

Deze rundstartaar is net iets exotischer dan de asperges op Vlaamse wijze. De basis blijven twee Belgische topproducten: Belgisch rundsvlees zoals West-Vlaams rood en asperges. De tartaar brengen we op smaak met enkele Aziatische toetsen en werken we af met gebakken asperges, een kwarteldooier en een dressing van soja. Het geheel is perfect als voorgerecht, maar serveer je in kleinere porties ook als fris en feestelijk hapje.

Voorgerecht - 30 minuten - Easy - 4 personen

 Voor de tartaar...

  • 400g kwaliteitsvol rundsvlees
  • 3kl sesamzaad
  • 1 sjalot
  • Enkele takjes munt en koriander
  • 1 el sesamolie
  • Zeste van 1 limoen
  • Peper
  • Zout

Voor de dressing...

  • 4kl sojasaus
  • 4el mayonaise
  • 2el zure room
  • Sap van 1 citroen

Voor de afwerking...

  • 4 kwarteleitjes
  • Enkele scheutjes of takjes groen
  • 4 witte asperges
  • 2 lente-uitjes

Bereiding

Snij de tartaar in reepjes en vervolgens in blokjes. Bewaar afgedekt in een kommetje in de koelkast.

Snij koriander, munt en sjalot fijn. Meng onder de tartaar. Voeg nu ook de sesamolie, zeste van limoen, peper, zout en sesamzaad toe. Zet opzij en bewaar in de koelkast.

Meng alles voor de dressing. Bewaar koel.

Schil de asperges. Stoom of kook beetgaar in 7 minuten. Verhit een bakpan en smelt een klontje boter. Snij de asperges in stukjes van 3 à 4 centimeter. Dep droog en kleur ze in de bruisende boter. Zet opzij.

Scheid de kwarteleitjes. Hou telkens een half dopje en de dooier bij. Snij de lente-uitjes fijn.

Lepel de tartaar in een serveerring en druk aan. Heb je dit niet, dan kan dit ook in een glaasje. Werk af met een lepeltje of twee dressing, een kwarteldooier, wat groen of scheutjes, fijngesneden lente-ui en natuurlijk de gebakken asperges.

Wat drinken we hierbij? 

Voor dit gerecht boordevol, kruidige smaken van de tartaar is het aan te raden om te opteren voor een lichte, rode wijn die voldoende typiciteit en zuren heeft. Anderzijds mag deze niet te zwaar zijn om de fijne aroma's van de asperges te respecteren. Daarom stel ik twee leuke suggestiewijnen voor: Herencia Altés Garnatxa uit Terra Alta en Domaine de Mondenet uit Brouilly. 

Spanje
Garnatxa Blanca | Terra Alta 2022
Biologisch
Herència Altés

Garnatxa Blanca | Terra Alta 2022

Spanje, Catalonië

Afkomstig van oude druivelaars van Garnatxa Blanca op één van de hoogste uitlopers van Catalonië. Het lage rendement zorgt voor karaktervolle en evenwichtige wijnen. Een wijndomein en -regio om in de gaten te houden.

€ 11,50
Frankrijk
Brouilly 2021
Domaine de Mondenet

Brouilly 2021

Frankrijk, Beaujolais

Deze cru ligt op de flanken van Brouilly, een heuvel rijk aan graniet. Dankzij een manuele oogst en artisanale technieken levert dit een elegante en fruitige Gamay-wijn op.

€ 14,70