De Provence strekt zich uit van Avignon tot Nice en ligt ingesloten tussen de Alpen en de Middellandse Zee. Dit creëert een unieke geologische complexi- teit van zandsteen en kristallijne rotsen, die in combinatie met de vele kleine valleien zorgden voor een grote diversiteit aan unieke Terroirs. De dominante invloed van de Mistralwind zorgt bovendien voor een constante aanvoer van droge, koele lucht die de wijnstokken de typische verfrissing brengt in de hete zomers. De combinatie van een complexe geologische ondergrond en de Medi- terrane invloeden scheppen zo een uniek kader voor wijnbouw.
In totaal telt de Côtes de Provence 600 wijnbouwers verspreid over 27.000hectare. Samen produceren ze zo’n 170 miljoen flessen, waarvan het groot- ste deel rosé (88%), gevolgd door rood (9%) en wit (3%). Ze gebruiken daar- voor een breed arsenaal aan druivensoorten voor zowel rood en rosé (Syrah, Grenache, Cinsault, Tibouren, Mourvèdre, Carignan, Cabernet Sauvignon) als wit (Rolle, Ugni Blanc, Clairette, Sémillon, Bourboulenc). Aangezien de con- sumptie van roséwijnen in de voorbije 23 jaar verdrievoudigd is, kunnen we zeggen dat rosé erg in trek is. De Provence heeft hierbij altijd een prominente plaats gehad: hun wijnmakers worden wereldwijd beschouwd als de experten op dit domein. De rosés van de Provence blinken dan ook uit in hun zeer lichte en subtiele kleur en hun bijzonder elegante smakenpallet.
De laatste jaren zijn er talloze rosés verschenen van fijne huizen zoals Miraval, AIX, Whispering Angel,... Wij hebben een selectie gemaakt van enkele minder gekende maar even gedreven wijnmakers zoals Château La Martinette, Château les Muraires.