Sangiovese (80%), Cabernet sauvignon (15%), Cabernet franc (5%)
Gerechten
Gegrild rundsvlees, gebraad, wild, smaakvolle gerechten op basis van gevogelte, winterse groenteschotels
Kleur
Robijnrood
Geur
Verleidelijke aroma's van rode bosvruchten die worden afgewisseld met een complexe mix van getoaste aroma's van zoethout en vanille. Een mooi en intrigerend boeket.
Smaak
Sappige en volle smaak met zijdezachte, vettige tannine. Een smaak die getuigt van complexiteit en rijpheid die met enkele jaren flesrijping nog intenser zal nasmaken.
In de jaren '70 besloot de visionaire Piero Antinori samen met de vermaarde wijnmaker Renzo Cotarella een wijn te maken die tegen alle regels inging in het traditionele Toscane. Men vond in het hart van deze wijnregio rond de stad Bolgheri het ideale terroir voor de aanplant van Sangiovese en Cabernet sauvignon. Vooral deze laatste druivensoort was volledig 'not done'. Waardoor de wijnen gedegradeerd werden tot landwijnen (Vino di Tavola). Al snel werd echter duidelijk dat dit samen met nieuwe verouderingstechnieken op kleine eikenhouten barriques van Franse en Hongaarse eik een geslaagd resultaat opleverde. Zo geslaagd dat men al snel begon te spreken over Super Tuscan wijnen. De nummer 8 notering van de wijn in de Wine Spectator Top 100 in 2017 geeft aan dat de wijn nog altijd tot de absolute top van Italië behoort. Daarnaast is Tignanello volgens dezelfde Wine Spectator wereldwijd de wijn die het meeste voorkomt op wijnkaarten van toprestaurants.