Productomschrijving
Druif
Cabernet Sauvignon (59%), Merlot (37%), Petit Verdot (4%)
Gerechten
Entrecote, gegrild vlees, magret de canard, wild
Kleur
Granaatrood
Geur
Heerlijk kruidige noties van zwart fruit: pruimen, crème de cassis en bosbessen met hints van exotische specerijen, menthol en viooltjes.
Smaak
Medium tot full-bodied, stevig en fijnkorrelige tannine, een wijn met vele lagen: rijp zwart fruit, kruidigheid en geslaagde integratie van de houtrijping. De structuur en lengte geven deze wijn nog veel bewaarpotentieel.
Pers
- Robert Parker: 91-93/10
De wijngaarden van Saint-Estèphe bevinden zich in het noorden van de Médoc regio. De bodems zijn hier rijk aan klei en keien die door de Gironde rivier werden achtergelaten. Hierdoor krijgen de wijnen een iets vollere en robuustere textuur dan hun soortgenoten uit de nabijgelegen appellaties zoals Pauillac en Saint-Julien. Merlot wordt er aangeplant op de kleibodems, maar Cabernet sauvignon is koning op de kiezelrijke gronden en zal de samenstelling van de wijnen vaak domineren, zeker in de rijpere jaargangen. Het geeft deze wijnen ook de nodige tannines voor een uitgesproken bewaarpotentieel.
Château Lilian Ladouys is één van de 14 Cru Bourgeois Exceptionelles en staat hierdoor jaar na jaar garant voor topkwaliteit. Het domein werd in 2008 overgenomen door de familie Lorenzetti die voor een onmiddellijke kwaliteitsinjectie zorgden. Dit werk wordt momenteel verdergezet door de dochter Manon die volop inzet op biologische conversie en parcelaire selectie. De acquisities van Château Clauzet en Tour de Pez in 2018 hebben deze strategie versterkt. De percelen die grenzen aan Chateau Lilian Ladouys vergroten de wijngaarden tot 80 hectare. Voortaan bedraagt het aandeel van deze prachtige bodems 80% grind (t.o.v. 67% in het verleden) en 20% klei-kalksteen (t.o.v. 34% in het verleden). De gemiddelde leeftijd van de druivelaars is 35 jaar.
De druiven worden niet gekneusd en er wordt gebruik gemaakt van koude maceratie, zwaartekracht en zachte extractietechnieken om een zo soepel mogelijke wijn te maken. De wijn wordt gedurende 12 maanden verouderd op Franse eikenhouten vaten waarvan 35% nieuw.