Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Wijn met Camembert

5 Jul 2019
door Olivier Verhelst

 

Samen met stokbrood en wijn is camembert uitgegroeid tot een icoon van de Franse gastronomie. Franse soldaten die naar het front trokken in de Eerste Wereldoorlog kregen zelfs een stuk van deze kaas mee om de moraal hoog te houden.

Geschiedenis

Camembert kaas dankt zijn ontstaan in 1761 aan Marie Harel, een inwoonster van het dorp Camembert in Normandië. Zij ontving een aangepast recept van een priester uit Brie (Ile-de-France) die op de vlucht was geslagen voor de burgeroor- log. Een goede Camembert valt te herkennen aan zijn rijke textuur die rijpt tot in het hart. De binnenzijde is smeuïg maar niet lopend en lichtgeel van kleur. De korst is wit en bloemig met typische strepen. De delicate aroma’s van boter en champignons worden versterkt door de licht zoutige nasmaak.

Fabriqué en Normandie

Om de kwaliteit en authenticiteit van Camembert de Normandië te garanderen, beschikt deze kaas zoals wijnen over een eigen Europees beschermde herkomst- benaming (AOP of Appellation d’Origine Protégé). Hiervoor dienen een aantal regels gerespecteerd te worden: om de typisch volle, intense smaak te garande- ren, moet de kaas vervaardigd worden in Normandië en met melk afkomstig van een speciaal Normandische koeienras, bij voorkeur van rauwe melk (lait cru) die hoogstens voor 50% gepasteuriseerd is.

In realiteit is camembert echter slachtoffer geworden van zijn eigen succes, waardoor slechts 5% van de kazen ambachtelijk worden vervaardigd volgens de regels van de kunst. Toen men in 1983 de “AOP Camembert de Normandie” be- schermde, was het kwaad al geschied en produceerden al heel wat grote industriële spelers deze kaas. De melk is er vaak gepasteuriseerd en komt niet van de typische koeien. De verwijzing op het label verwijst in dat geval hoogstens naar de plaats van de fabriek. Let er de volgende keer maar eens op of uw camembert “AOP Camem- bert de Normandie” vermeldt, of simpelweg “Fabriqué en Normandie”.

Wine pairing

Door zijn smeuïge karakter heb je nood aan een wijn met voldoende zuren en een pittig tannine om het smakenpalet fris te houden. Onze keuze gaat dan ook uit naar een lichte rode Sancerre met voldoende zuren of een iets zwaardere Merlot/ Cabernet zoals een Canon Fronsac.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter