• Levering in 2 à 4 dagen
  • Gratis levering vanaf 75 euro
  • Bel voor advies 0472/74.18.24

9,828 Beoordelingen

CORONA UPDATE : WIJ BLIJVEN OPEN

    10 / Aug / 2018

    Wat met wijnkurken uit kunststof en schroefdoppen?

    Traditioneel wordt een wijnfles afgesloten met een natuurkurk, maar de laatste decennia heeft deze methode heel wat concurrentie gekregen: kurken uit kunststof, schroefdoppen en zelfs glazen doppen. Bij de keuze van de juiste afdekking van de wijnfles speelt de manier waarop de consument de wijn ervaart echter een grote rol, en verdient dan ook heel wat aandacht.

    Wat met wijnkurken uit kunststof en schroefdoppen?
    WIJNBLOG

    De functie van een afsluiting

    De natuurkurk speelt bij veel mensen een onmisbare rol bij het karakter van de wijn. Bij de meeste komt een kunststof afsluiting of een schroefdop goedkoop over.

    De smaak van de wijn is en blijft natuurlijk een subjectieve zaak, maar vaak worden wijnen al 'veroordeeld' zonder dat ze geproefd worden. Gewoon door de aanwezigheid van een kunststof afsluiting.

    De primaire functie van een afsluiting is dat de wijnfles lekvrij is en dat de wijn in de fles blijft. De welbekende natuurkurk is de meest traditionele afsluiting van wijnflessen dankzij bepaalde karakteristieken van het materiaal: de elasticiteit en de veerkracht die ermee gepaard gaat.


    De kenmerken van een wijnkurk


    De kurk gaat bij lagere temperaturen een beetje krimpen, terwijl hij bij hogere temperaturen wat gaat uit zetten. Dit proces blijft zich jaren en jaren herhalen.

    Op die manier blijft een fles wijn die onder variërende omstandigheden bewaard wordt (waarbij luchtvochtigheid en temperatuur verschillen) goed afgesloten en blijft de wijn beter bewaard. Een kunststof afsluiting biedt heel wat minder 'veerkracht': van zodra hij krimpt door de koude zal hij niet of nauwelijks meer uitzetten en zal er lucht van buiten in de fles binnendringen of kan de wijn zelfs gaan lekken. Dergelijke afsluitingen zijn ideaal voor een wijn die maximaal 2 tot 3 jaar bewaard moet worden. Schroefdoppen sluiten dan weer hermetisch af.


    Een wijnkurk: voordelen of nadelen?


    Tijdens het rijpproces van de wijn kan er geen wijn uit waardoor karakteristieken zoals de frisheid en de fruitigheid van de wijn beter behouden worden. Toch is natuurkurk op de lange termijn, ietwat poreus, waardoor zeer kleine hoeveelheden lucht (en dus zuurstof) na lange tijd doorheen de kurk in de fles kunnen binnendringen.

    Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn voor de kwaliteit van de wijn. Deze kleine hoeveelheid lucht kan het mogelijk maken voor een wijn om sneller en beter te rijpen. Langs de andere kant veroorzaakt de aanwezigheid van lucht oxidatie, wat een verlies van het fruitige karakter teweegbrengt. De volledige afwezigheid van lucht kan er echter voor zorgen dat de wijn reductief wordt, wat inhoudt dat er een ietwat bedompte geur ontstaat (maar deze verdwijnt snel, éénmaal de wijn wordt uitgeschonken en in contact komt zuurstof).

     

    Schroefdoppen


    Schroefdoppen en kurken worden vaak gemengd gebruikt: heel wat Zwitserse wijnen worden met een schroefdop gebotteld en aan het einde van de 20e eeuw worden vooral wijnen uit Oostenrijk en de Nieuwe Wereld (Nieuw-Zeeland en Australië) met een schroefdop gerijpt. Landen zoals Duitsland en het rasechte wijnland Frankrijk volgden daarna al snel met het gebruik van schroefdoppen.

    Laat een reactie achter

    What are your experiences? Read or write a review here.

    *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    * Verplichte velden

    Recente artikelen

    Het laatste nieuws op ons blog

    • Phylloxera
      07 / May / 2020

      10 / Aug / 2018

      Phylloxera

    • 25 jaar wijn van Château Les Donats
      11 / Dec / 2019

      10 / Aug / 2018

      25 jaar wijn van Château Les Donats

    • Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?
      21 / Oct / 2019

      10 / Aug / 2018

      Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?

    • Tijd voor de druivenoogst
      18 / Sep / 2019

      10 / Aug / 2018

      Tijd voor de druivenoogst

    • Nieuwe en oude druivensoorten
      24 / Aug / 2019

      10 / Aug / 2018

      Nieuwe en oude druivensoorten

    • Mosselwijnen voor jouw mosselfeest
      13 / Aug / 2019

      10 / Aug / 2018

      Mosselwijnen voor jouw mosselfeest

    • De top 5 van beste dessertwijnen
      19 / Jul / 2019

      10 / Aug / 2018

      De top 5 van beste dessertwijnen

    • "Rosé", de ster van de zomer
      12 / Jul / 2019

      10 / Aug / 2018

      "Rosé", de ster van de zomer

    • 4 bestemmingen voor jouw perfecte wijnvakantie
      09 / Jul / 2019

      10 / Aug / 2018

      4 bestemmingen voor jouw perfecte wijnvakantie

    • Wijn met Camembert
      05 / Jul / 2019

      10 / Aug / 2018

      Wijn met Camembert

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
    QUALIVINO / - Reviews @
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »