10 / Aug / 2018
Wat met wijnkurken uit kunststof en schroefdoppen?
Traditioneel wordt een wijnfles afgesloten met een natuurkurk, maar de laatste decennia heeft deze methode heel wat concurrentie gekregen: kurken uit kunststof, schroefdoppen en zelfs glazen doppen. Bij de keuze van de juiste afdekking van de wijnfles speelt de manier waarop de consument de wijn ervaart echter een grote rol, en verdient dan ook heel wat aandacht.

De functie van een afsluiting
De natuurkurk speelt bij veel mensen een onmisbare rol bij het karakter van de wijn. Bij de meeste komt een kunststof afsluiting of een schroefdop goedkoop over.
De smaak van de wijn is en blijft natuurlijk een subjectieve zaak, maar vaak worden wijnen al 'veroordeeld' zonder dat ze geproefd worden. Gewoon door de aanwezigheid van een kunststof afsluiting.
De primaire functie van een afsluiting is dat de wijnfles lekvrij is en dat de wijn in de fles blijft. De welbekende natuurkurk is de meest traditionele afsluiting van wijnflessen dankzij bepaalde karakteristieken van het materiaal: de elasticiteit en de veerkracht die ermee gepaard gaat.
De kenmerken van een wijnkurk
De kurk gaat bij lagere temperaturen een beetje krimpen, terwijl hij bij hogere temperaturen wat gaat uit zetten. Dit proces blijft zich jaren en jaren herhalen.
Op die manier blijft een fles wijn die onder variërende omstandigheden bewaard wordt (waarbij luchtvochtigheid en temperatuur verschillen) goed afgesloten en blijft de wijn beter bewaard. Een kunststof afsluiting biedt heel wat minder 'veerkracht': van zodra hij krimpt door de koude zal hij niet of nauwelijks meer uitzetten en zal er lucht van buiten in de fles binnendringen of kan de wijn zelfs gaan lekken. Dergelijke afsluitingen zijn ideaal voor een wijn die maximaal 2 tot 3 jaar bewaard moet worden. Schroefdoppen sluiten dan weer hermetisch af.
Een wijnkurk: voordelen of nadelen?
Tijdens het rijpproces van de wijn kan er geen wijn uit waardoor karakteristieken zoals de frisheid en de fruitigheid van de wijn beter behouden worden. Toch is natuurkurk op de lange termijn, ietwat poreus, waardoor zeer kleine hoeveelheden lucht (en dus zuurstof) na lange tijd doorheen de kurk in de fles kunnen binnendringen.
Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn voor de kwaliteit van de wijn. Deze kleine hoeveelheid lucht kan het mogelijk maken voor een wijn om sneller en beter te rijpen. Langs de andere kant veroorzaakt de aanwezigheid van lucht oxidatie, wat een verlies van het fruitige karakter teweegbrengt. De volledige afwezigheid van lucht kan er echter voor zorgen dat de wijn reductief wordt, wat inhoudt dat er een ietwat bedompte geur ontstaat (maar deze verdwijnt snel, éénmaal de wijn wordt uitgeschonken en in contact komt zuurstof).
Schroefdoppen
Schroefdoppen en kurken worden vaak gemengd gebruikt: heel wat Zwitserse wijnen worden met een schroefdop gebotteld en aan het einde van de 20e eeuw worden vooral wijnen uit Oostenrijk en de Nieuwe Wereld (Nieuw-Zeeland en Australië) met een schroefdop gerijpt. Landen zoals Duitsland en het rasechte wijnland Frankrijk volgden daarna al snel met het gebruik van schroefdoppen.