• Levering in 2 à 4 dagen
  • Gratis levering vanaf 75 euro
  • Bel voor advies 0472/74.18.24

9,8115 Beoordelingen

    10 / Aug / 2018

    Wat met wijnkurken uit kunststof en schroefdoppen?

    Traditioneel wordt een wijnfles afgesloten met een natuurkurk, maar de laatste decennia heeft deze methode heel wat concurrentie gekregen: kurken uit kunststof, schroefdoppen en zelfs glazen doppen. Bij de keuze van de juiste afdekking van de wijnfles speelt de manier waarop de consument de wijn ervaart echter een grote rol, en verdient dan ook heel wat aandacht.

    Wat met wijnkurken uit kunststof en schroefdoppen?
    WIJNBLOG

    De functie van een afsluiting

    De natuurkurk speelt bij veel mensen een onmisbare rol bij het karakter van de wijn. Bij de meeste komt een kunststof afsluiting of een schroefdop goedkoop over.

    De smaak van de wijn is en blijft natuurlijk een subjectieve zaak, maar vaak worden wijnen al 'veroordeeld' zonder dat ze geproefd worden. Gewoon door de aanwezigheid van een kunststof afsluiting.

    De primaire functie van een afsluiting is dat de wijnfles lekvrij is en dat de wijn in de fles blijft. De welbekende natuurkurk is de meest traditionele afsluiting van wijnflessen dankzij bepaalde karakteristieken van het materiaal: de elasticiteit en de veerkracht die ermee gepaard gaat.


    De kenmerken van een wijnkurk


    De kurk gaat bij lagere temperaturen een beetje krimpen, terwijl hij bij hogere temperaturen wat gaat uit zetten. Dit proces blijft zich jaren en jaren herhalen.

    Op die manier blijft een fles wijn die onder variërende omstandigheden bewaard wordt (waarbij luchtvochtigheid en temperatuur verschillen) goed afgesloten en blijft de wijn beter bewaard. Een kunststof afsluiting biedt heel wat minder 'veerkracht': van zodra hij krimpt door de koude zal hij niet of nauwelijks meer uitzetten en zal er lucht van buiten in de fles binnendringen of kan de wijn zelfs gaan lekken. Dergelijke afsluitingen zijn ideaal voor een wijn die maximaal 2 tot 3 jaar bewaard moet worden. Schroefdoppen sluiten dan weer hermetisch af.


    Een wijnkurk: voordelen of nadelen?


    Tijdens het rijpproces van de wijn kan er geen wijn uit waardoor karakteristieken zoals de frisheid en de fruitigheid van de wijn beter behouden worden. Toch is natuurkurk op de lange termijn, ietwat poreus, waardoor zeer kleine hoeveelheden lucht (en dus zuurstof) na lange tijd doorheen de kurk in de fles kunnen binnendringen.

    Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn voor de kwaliteit van de wijn. Deze kleine hoeveelheid lucht kan het mogelijk maken voor een wijn om sneller en beter te rijpen. Langs de andere kant veroorzaakt de aanwezigheid van lucht oxidatie, wat een verlies van het fruitige karakter teweegbrengt. De volledige afwezigheid van lucht kan er echter voor zorgen dat de wijn reductief wordt, wat inhoudt dat er een ietwat bedompte geur ontstaat (maar deze verdwijnt snel, éénmaal de wijn wordt uitgeschonken en in contact komt zuurstof).

     

    Schroefdoppen


    Schroefdoppen en kurken worden vaak gemengd gebruikt: heel wat Zwitserse wijnen worden met een schroefdop gebotteld en aan het einde van de 20e eeuw worden vooral wijnen uit Oostenrijk en de Nieuwe Wereld (Nieuw-Zeeland en Australië) met een schroefdop gerijpt. Landen zoals Duitsland en het rasechte wijnland Frankrijk volgden daarna al snel met het gebruik van schroefdoppen.

    Laat een reactie achter

    What are your experiences? Read or write a review here.

    *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    * Verplichte velden

    Recente artikelen

    Het laatste nieuws op ons blog

    • Cool Climate Wines
      04 / Jan / 2023

      10 / Aug / 2018

      Cool Climate Wines

    • Wat is het verschil tussen Prosecco en Cava?
      19 / Dec / 2022

      10 / Aug / 2018

      Wat is het verschil tussen Prosecco en Cava?

    • Wat is mineraliteit in wijn?
      07 / Dec / 2022

      10 / Aug / 2018

      Wat is mineraliteit in wijn?

    • Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?
      07 / Dec / 2022

      10 / Aug / 2018

      Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?

    • Decanteren of karafferen
      07 / Dec / 2022

      10 / Aug / 2018

      Decanteren of karafferen

    • Hoe proef je dat je wijn niet goed is?
      14 / Nov / 2022

      10 / Aug / 2018

      Hoe proef je dat je wijn niet goed is?

    • Hoe bewaar je wijn het allerbeste?
      04 / Oct / 2022

      10 / Aug / 2018

      Hoe bewaar je wijn het allerbeste?

    • Bordeaux 2021 primeurs: koopwaardig?
      31 / May / 2022

      10 / Aug / 2018

      Bordeaux 2021 primeurs: koopwaardig?

    • Welke wijn bij asperges?
      08 / Apr / 2022

      10 / Aug / 2018

      Welke wijn bij asperges?

    • Mythes rond champagne en wijn; waar of niet waar?
      06 / Apr / 2022

      10 / Aug / 2018

      Mythes rond champagne en wijn; waar of niet waar?

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
    QUALIVINO / - Reviews @
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »