11 / Sep / 2018
Wat is een assemblagewijn?
Assemblagewijnen: het samenvoegen van druivenrassen is een oude Franse traditie.
De smaak van wijn heeft iets magisch en dankzij de onuitputtelijke bron aan verschillende wijnen is er een oneindige variatie aan smaak. Er is echter een manier om nog meer uit de verschillende wijnsoorten te halen door het samenvoegen van verschillende druivenrassen. Bij dit proces worden complementaire druivenrassen gekozen die, wanneer gecombineerd, een unieke smaak teweegbrengen. De volle en rijke smaken van dergelijke wijnen geven een extra dimensie aan de smaak en maken de wijn daarbij heel wat interessanter en unieker.

De assemblage van wijnen
Het complexe karakter van dergelijke assemblagewijnen is een waar kwaliteitsmerk en de geschiedenis ervan in Frankrijk gaat ver terug. Het assembleren van wijnen is een uiterst delicaat proces dat heel wat ervaring vereist om tot een goed resultaat te komen. Zorgen voor de juiste verhoudingen bij het creëren van de perfecte assemblagewijn is een heus precisiewerk, wat het eindresultaat des te waardevoller maakt.
Een assemblagewijn is vaak gebaseerd op twee verschillende druivensoorten: een zogenaamde bi-cépagewijn, zoals in Frankrijk ook wel gezegd wordt. Afhankelijk van de wijn die de wijnmaker wil samenstellen worden er soms ook meer dan 2 verschillende samengevoegd.
Een aantal typische Franse assemblagewijnen, met als resultaat een populaire bi-cépagewijn.
Assemblage van Merlot en Cabernet-Sauvignon: de perfecte combi van temperament en een fruitig karakter
Dergelijke wijnen zijn kenmerkend door hun robuust rode, diepe kleur en hun nobele karakter. Door de samensmelting van cabernet sauvignon, dat zowel body als kracht garandeert en merlot, gekend om zijn fluwelen en fruitige toets, wordt een heerlijke wijn bekomen. Deze rode wijnen kunnen uitstekend ouder worden en blijven steeds gekarakteriseerd door opvallende aroma's van verschillende soorten rood fruit. De meest kenmerkende aroma's zijn: zwarte bes, zwarte kers, aardbei, pruimen en viooltjes.
Assemblage van Chardonnay en Sauvignon: een elegante en fruitige combinatie
Deze wijnen staan bekend om hun ideale evenwicht en heldere, zelfs fonkelende kleur. De wijnen worden bekomen door een combinatie tussen de twee meest bekende druivensoorten in Frankrijk. De wijnen zijn smaakvol, pittig en onstuimig, maar toch elegant. Sauvignon vormt de basis van de wijn en zorgt voor het frisse en levendige karakter, terwijl de chardonnay in de mengeling de wijn een krachtige en elegante toon aan het samenspel toevoegt. De meest karakteriserende aroma's zijn: brem, palmhout, zwarte bes (in de knop), pompelmoes, hazelnoot, lindebloesem, boter, popcorn, peer.
Assemblage van Colombard en Ugni Blanc: waar een krachtig karakter en frisheid perfect samenkomen
Deze assemblagewijnen vertonen een uiterst smaakvol en aangenaam aroma, zijn ongelooflijk fris en hebben een soort lichtgroene schijn. De wijn wordt gemaakt op basis van twee druivenrassen die perfect met elkaar samengaan: Colombard, een in Aquitaine veel voorkomende wijndruif die voor heel wat volume en een krachtig aroma zorgt en ugni blacn, gekend voor zijn sprankelende en levendige karakter. Samen zorgen ze voor de perfecte combinatie tussen fris en krachtig. De meest opvallende smaken zijn: limoen, nectarine, perzik, kweepeer, citroen en hars.