• Levering in 2 à 4 dagen
  • Gratis levering vanaf 75 euro
  • Bel voor advies 0472/74.18.24

9,943 Beoordelingen

    05 / Feb / 2017

    Wat is de ideale wijntemperatuur?

    Er zijn weinig zaken zo delicaat als de omstandigheden van wijn. Voor de buitenstaander klinken de maatregelen van het op temperatuur houden, de afkomst of het juiste gerecht combineren met het type wijn wat overdreven, maar voor een excellente smaak zijn juist deze zaken bepalende factoren.

    Wat is de ideale wijntemperatuur?
    WIJNBLOG

    Druivenproducties op een hoger gelegen wijngaarden smaken dankzij een ruwere huid van de druif anders dan degene die op zeeniveau groeien. En een Sagrantino-druif smaakt toch echt anders dan een Cabernet Sauvignon. Een aspect dat vaak onderschat wordt bij het wijnproeven is de temperatuur. Vele kenners kunnen gepassioneerd spreken over dit onderwerp, maar wat is nu de ideale temperatuur voor wijn?

    Belang van temperatuur in geur en smaak van wijn

    Slechts met kleine verschillen in temperatuur kan dezelfde wijn, het idee geven dat het om verschillende soorten wijn gaat. Een gekoelde wijn heeft een minder sterke geur. Een warme wijn komt te zwaar en dik over. Veel wijnkenners wachten even met het nuttigen van wijn wanneer het in het glas geschonken is. Wijn heeft namelijk lucht nodig om zich te openen. Ook moet de wijn op temperatuur komen.

    Heeft een wijn een hoog zuurgehalte? Dan is het warmer serveren aangeraden. De smaak komt zo meer naar voren. Een hoog zoetgehalte dient niet warmer te worden, omdat de zoetsmaken zo overheersen. 

    Afhankelijk van het zuur- of zoetgehalte, kan een wijn sterk of minder sterk worden bij het verwarmen. Vele experts praten over het schenken van wijn in kamertemperatuur. Echter is er een groot verschil in huishoudens. Dit schommelt vaak tussen de 18 en 22 graden; een wereld van verschil voor wijn.

    Serveertemperaturen voor wijn

    Witte wijnen, met name de frisse en fruitige varianten, kunnen bij 6 tot 10 graden geserveerd worden. De stelregel is: hoe eenvoudiger en lichter de wijn, des te koeler de temperatuur.

    Witte mousserende wijnen als Cava, Cremant en Prosecco dienen bij 8 tot 10 graden geserveerd te worden. Zoete witte wijnen komen smaakvoller over bij 11 graden, echter zullen ze subtiel en rijk blijven bij 8 graden. Een Vin Doux Nature kan bij 10 graden geschonken worden. Zuren verharden bij warmere temperaturen. Dit zorgt voor een sterkere smaak, maar dit kan ook een overkill zijn. Een Sauternes of Tokay dient dus naar eigen smaak te worden geserveerd. 

    Rode wijnen gaan zwaarder smaken boven de 20 graden. Lichte, fruitige wijnen zoals Beaujolais of Bardolino dienen rond de 15 graden aan te houden bij het serveren. Volle, kruidige rode wijnen als Bourgognes, Rioja en Chianti smaken het beste bij 16 graden. Rosé mag stevig zijn, dus tussen de 8 en 12 graden is ideaal.

     

    Experimenteren met wijntemperatuur 

    Wijn staat synoniem voor smaak. Sommige liefhebbers schenken bij iets warmere temperaturen, zodat de moleculen vluchtig worden en er meer geur en smaak vrijkomt.

    Bewezen is wel dat indien er een lagere temperatuur wordt aangehouden, onze smaakpapillen gevoeliger zijn voor zoet. Een Pinot Noir of porto schenken op 14 graden kan de smaak goed doen, hoewel andere wijnproevers van mening zijn dat het de smaak geen goed doet.

    Veel wijnen verliezen een groot deel aan geur en smaak door ze onder de 10 graden te serveren, hoewel sommige mensen houden van deze verdoofde smaak. Verlies van moleculen door een te hoge of te lage temperatuur belemmert wel het genuanceerd proeven.

    Aromatische wijnen als Muscat of andere alcoholrijke drankjes laveren het beste onder de 10 graden. Experimenteren met temperaturen levert vaak verrassingen in smaaksensatie aan. Het is de enige manier om echt te proeven wat het beste werkt.

    Balans bereiken kan enige tijd kosten, maar dan is de smaak van de betreffende wijn wel optimaal.

    Laat een reactie achter

    What are your experiences? Read or write a review here.

    *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    * Verplichte velden

    Recente artikelen

    Het laatste nieuws op ons blog

    • Cool Climate Wines
      11 / Aug / 2020

      05 / Feb / 2017

      Cool Climate Wines

    • Phylloxera
      07 / May / 2020

      05 / Feb / 2017

      Phylloxera

    • 25 jaar wijn van Château Les Donats
      11 / Dec / 2019

      05 / Feb / 2017

      25 jaar wijn van Château Les Donats

    • Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?
      21 / Oct / 2019

      05 / Feb / 2017

      Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?

    • Tijd voor de druivenoogst
      18 / Sep / 2019

      05 / Feb / 2017

      Tijd voor de druivenoogst

    • Nieuwe en oude druivensoorten
      24 / Aug / 2019

      05 / Feb / 2017

      Nieuwe en oude druivensoorten

    • Mosselwijnen voor jouw mosselfeest
      13 / Aug / 2019

      05 / Feb / 2017

      Mosselwijnen voor jouw mosselfeest

    • De top 5 van beste dessertwijnen
      19 / Jul / 2019

      05 / Feb / 2017

      De top 5 van beste dessertwijnen

    • "Rosé", de ster van de zomer
      12 / Jul / 2019

      05 / Feb / 2017

      "Rosé", de ster van de zomer

    • 4 bestemmingen voor jouw perfecte wijnvakantie
      09 / Jul / 2019

      05 / Feb / 2017

      4 bestemmingen voor jouw perfecte wijnvakantie

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
    QUALIVINO / - Reviews @
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »