Peter Arijs - 04 / Jun / 2021
Wat brengt de 2020 jaargang van Bordeaux?
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: 2020 was opnieuw een zeer geslaagde jaargang in Bordeaux. Net als in 2018 en 2019 zorgde de warme zomer voor mooie en rijpe wijnen. Maar Bordeaux zou Bordeaux niet zijn zonder enkele nuances.

In een vorige post lichtten we reeds het systeem van de Bordeaux primeurs toe. Hieronder bespreken we de 2020 jaargang in meer detail. Over het algemeen kunnen we spreken van een eerder warme jaargang die reeds vroeg begon.
Een zachte maar natte lente
Tijdens de winter en de lente viel er gelukkig veel neerslag zodat er voldoende grondwater reserves waren voor de hete zomer die zou volgen. De milde winter en warme maar vochtige lente hadden enkele gevolgen: een vroeg groeiseizoen (met een tweetal weken voorsprong op schema) maar ook een aanzienlijk risico op meeldauw (gelukkig niet zo erg als in 2018) en hier en daar een minder goede vruchtzetting. De impact op rendementen was echter beperkt (ongeveer 10-15% lager dan normaal) en gelukkig was er ook geen voorjaarsvorst zoals in 2017.
Een hete droge zomer
Daarna volgde een warme zomer met nauwelijks regen tussen mid juni en mid augustus, en zelfs enkele hittegolven. Veraison (de verkleuring van de druiven) werd over het algemeen bereikt in de tweede helft van juli. In augustus ondervonden reeds enkele regio’s waterstress en bv. in Pessac-Léognan werd per uitzondering zelfs irrigatie toegestaan en gebruikt.
De onweersbuien in mid augustus hadden een belangrijke impact op de jaargang. Sommige regio’s (vooral Medoc) profiteerden hiervan, vooral omdat door de waterdoorlatende grindbodems de vochtigheid in de wijngaard onder controle bleef. De vergelijking wordt gemaakt met 2019 waar de regenval tijdens de zomer ook zeer welkom was, maar in 2020 kwam de regen echter pas in de tweede helft van augustus en was deze verre van uniform. Her en der waren er verliezen omwille van waterstress terwijl er op andere plaatsen zoveel regen viel dat er zelfs verdunning van de druiven was op het moment van oogsten.
Oogst
De oogst was over het algemeen eerder vroeg, in lijn met de warme jaargang, waarbij zelfs de laatrijpende Cabernet al mid-eind september werd geplukt. Wie langer wachtte dan 2 oktober was er aan voor de moeite wegens de herfststorm Alex. Gelukkig wachtte bijna niemand zo lang.
Na 2018 en 2019: 3 op een rij?
Een uniforme jaargang was het dus zeker niet. Sommigen vergelijken 2020 met 2018, anderen met 2019, en er is zelfs een element van de variabiliteit van 2017, en nog anderen verwijzen naar 2016. De waarheid ligt zoals steeds ergens tussenin en 2020 is dan ook een jaargang met een eigen karakter. The Wine Advocate (Robert Parker) spreekt zelfs van een "enigma" jaargang die zich nog volop moet laten ontdekken.
Rechteroever
Zoals gezegd is 2020 vooral getypeerd door de warmte en dit is vooral te merken op de rechteroever waar liefhebbers van rijke en volumineuze wijnen hun hart kunnen ophalen. De wijnen, vooral op basis van Merlot, hebben er veel structuur, bulken van het rode en donkere fruit met een lichte chocoladetoets, en de tannines zijn heel rijp. Veel van deze wijnen zullen eerder snel op dronk zijn, je hoeft ze dus niet noodzakelijk tientallen jaren te bewaren.
Saint-Emilion koppelt kracht aan rijpheid. Onze aanraders hier zijn Château Laroque, Fombrauge, La Marzelle, Sansonnet, La Dominique en Fleur Cardinale. Pomerol is misschien wel de uitschieter van 2020 met zeer gebalanceerde wijnen met veel finessse. Hier raden we Château Taillefer aan (uitstekende prijs-kwaliteit) en uiteraard La Pointe.
Linkeroever
In de Medoc vinden we meer Cabernet getypeerde wijnen met over het algemeen zeer fijne tannines, de alcohol blijft er goed onder controle en de wijnen hebben over het algemeen veel fraicheur ondanks de warme jaargang. Deze wijnen hebben niet de "vulling" van de rechteroever en we mogen dan ook spreken van een eerdere klassieke expresssie voor liefhebbers van old school "Claret". Vooral in Saint-Estèphe zijn de wijnen zeer geslaagd, bv. Château Lafon-Rochet. Ook de wijnen van Saint-Julien (bv. Château Branaire Ducru) en Pauillac zijn zeer puur met de nodige frisheid. Margaux brengt door zijn groter aandeel Merlot dan weer zeer zachte en elegante wijnen voort, bv. Château Marquis d'Alesme, Prieuré Lichine en Labégorce. En in de bredere Haut Medoc kunnen ook Château La Tour Carnet en Chasse Spleen bekoren.
Ontdek onze volledige selectie van Bordeaux primeurs die nog regelmatig aangevuld wordt.