Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Vorst teistert diverse wijnstreken

28 Apr 2016
door Olivier Verhelst
Bourgogne, Bordeaux, Pouilly-Fumé, Muscadet, .....diverse wijnregio's werden afgelopen dagen geconfronteerd met één van de meest gevreesde weerfenomen, namelijk hagel en voorjaarsvorst. Zowel in Loire als in bepaalde delen van Bourgogne is er sprake van grote schade door temperaturen die 's nachts onder het vriespunt duiken.

 
Het belooft een ontzettend moeilijk jaar te worden voor vele wijnboeren. Men wordt al diverse maanden geconfronteerd met zeer bizarre weerfenomen. Zo waren januari en februari bijzonder regenachtige maanden met intense buien en hevige rukwinden. In Bordeaux noteerden de wijnboeren uit Médoc en St Emilion een totale regenval die ruimschoots het dubbele bedroeg van het jaarlijks gemiddelde.


BOURGOGNE

Aan de andere zijde van Frankrijk in Bourgogne vernielden hagelbuien volledige percelen in de wijngaarden rond Macon. Zo liet Georges Burrier van Château de Beauregard al meteen weten dat bepaalde percelen in Pouilly-Fuissé voor 50 tot 100 % van hun wijnproductie verloren. Op 27 april werd ook het noorden getroffen. Van Chablis over de Côte de Nuits tot aan Côte de Beaune worden gevallen gemeld van historische voorjaarsvorst. In een regio waar wijn al zo schaars was, komt dit nieuws aan als een echte ramp. 

LOIRE

En nu ook ontsnapt de Loire vallei en zijn wijngaarden niet aan dit hachelijke weer. In dezelfde nacht van 26 op 27 april, werden ook hier negatieve temperaturen genoteerd. De wijnstokken die deze periode van het jaar bijzonder kwetsbaar zijn doordat hun knoppen beginnen uit te komen, werden frontaal getroffen. Hetgeen maakt dat jonge knopjes direct afsterven en dus de oogst bij deze ook is verloren. Zowel Muscadet-Sevre-Maine, Chinon, Bourgeuil, Menetou-Salon als Pouilly-Fumé zijn getroffen.

Dit alles toont nog maar eens hoe kwetsbaar een wijnboer is en hoe afhankelijk hij is van het weer. Vele deskundige zijn van de overtuiging dat de samenval van dit alles te wijten is aan de opwarming van ons klimaat. Waardoor weerfenomenen als El Niño steeds intenser en bruter worden. We kijken dan ook met een bang hart uit naar het verdere verloop van dit jaar.
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter