• Levering in 2 à 4 dagen
 • Gratis levering vanaf 75 euro
 • Bel voor advies 0472/74.18.24

9,8115 Beoordelingen

  Olivier Verhelst - 12 / Mar / 2021

  De Mythe van Terroir

  De Mythe van Terroir
  WIJNBLOG

  In zijn Naturalis Historia uit de eerste eeuw na Christus schrijft de Romein Plinius de Oudere dat sommige wijnstokken zo verliefd zijn op hun woongebied (territorium) dat ze al hun roem aan die ene plaats toeschrijven en niet naar een andere plaats verhuisd kunnen worden zonder kwaliteitsverlies. Wereldwijd wordt dit ‘Terroir’ genoemd, naar Franse traditie, ook al beweren de Italianen op het idee te zijn gekomen.

  ‘Terroir’ is een hippe term, die net zoals ‘mineraliteit’ te pas en te onpas wordt gebruikt. Twee woordjes die voor velen bevestigen dat er toch sprake is van enig snobisme in de wijnwereld. Met de eigenschappen van een terroirwijn wordt eigenlijk al te vaak enkel een bepaalde ondergrond waarop de wijnstokken groeien bedoeld. Zo zeggen wijnboeren vaak heel fier dat er in hun grond, harde graniet, schilferige leisteen of vulkanisch basalt te vinden valt. De bodem is echter maar een van de elementen die het karakter van de wijn bepalen. Zo zou je van een volrijpe wijn, waarbij de zon uit het glas spat, eigenlijk ook kunnen zeggen dat het een terroirwijn is. Het klimaat en de zon horen namelijk ook bij de natuurlijke omgeving. Toch wordt dat van zo’n wijn zelden gezegd.

  Voor ons staat terroir symbool voor de ziel van de wijn. Het kan het best gedefinieerd worden als het geheel van elementen die een bepaalde plek zijn uniek karakter schenken. Al deze elementen vormen samen het eco-systeem van de wijnstokken: klimaat, zonlicht, reliëf, geologie en hydrologie. Ook de wijnmaker zelf kan je tot het terroir rekenen. Zijn vakmanschap bepaalt namelijk wat er met de wijnstokken en druiven gebeurt. Welk soort druiven wordt geplant? Hoeveel stokken per oppervlakte? Hoeveel druiven per plant? Hoe wordt er geoogst? Gebeurt er al niet een rijping op eikenhouten vaten? Allemaal factoren die er samen voor zorgen dat de wijn bepaalde eigenschappen krijgt. Wetenschappers toonden onder meer het verband aan tussen terroir en de kwaliteit van de tannine, de samenstelling van de zuren, het aromagehalte van een wijn en nog veel meer.

  De klimaatopwarming en nieuwe tendensen zorgen ervoor dat ook terroirwijnen blijven evolueren. Zo worden er nieuwe druivensoorten aangeplant die beter tegen droogte en hitte kunnen en gebruiken wijnmakers minder houten vaten. Het mag duidelijk zijn dat terroir voor wijnbouwers en wijnliefhebbers uitermate belangrijk is. Het zorgt voor houvast en toont aan waarom bijvoorbeeld een Sancerre niet hetzelfde smaakt als een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland.

  Een eeuwenoud concept

  Het schoolvoorbeeld van terroirwijn vind je terug in de Bourgogne. We proberen ons in te beelden hoe Bourgogne er 200 à 250 miljoen jaar geleden uit moet hebben gezien. Van wijngaarden was uiteraard nog helemaal geen sprake. Meer nog, in die tijd was heel de regio bedekt onder een warme, ondiepe zee die nog het meest moet hebben geleken op een Tahitiaanse lagune. Gedurende 170 miljoen jaar vormde zich hier de ideale biotoop voor algen en kleine zeeschelpen die zich vastzetten in het zand en op die manier een metersdikke krijtlaag vormden. Tot plots 30 miljoen jaar geleden de Alpen werden opgestuwd en er grote breuklijnen in de aarde ontstonden. Door deze enorme kracht werd de binnenzee drooggelegd en volledig omgewoeld. Op sommige plaatsen werd de kalk bedolven onder klei en mergel, terwijl op andere plaatsen de kalk juist meer richting de oppervlakte kwam. Dit lappendeken van verschillende bodemprofielen werd pas duidelijk vanaf de 10de eeuw, toen monniken op het idee kwamen om bepaalde druivensoorten (Pinot noir, Chardonnay) op enkele heuvelflanken aan te planten. Elke mix van hoeveelheid neerslag, het klimaat, de manier van aanplanting en het werk van de wijnmakers zorgde voor verschillende smaken en eigenschappen. In Bourgogne is dit heel duidelijk, omdat de wijngaarden zo nauw bij elkaar aansluiten en toch zo’n verschillende smaken geven.

  Ontdek hier ons assortiment Terroirwijnen uit Bourgogne

  Terroir wereldwijd

  Bourgogne is dan wel het schoolvoorbeeld van terroir, maar er zijn er nog tal van andere wijnregio's in Frankrijk en daarbuiten waar terroir zijn stempel drukt. Denk bv. aan de mozaïek van bodems in de Elzas, de diverse expressies van de Cru's van Beaujolais, de subtiele verschillen tussen de Côte Blonde en Côte Brune in Côte-Rôtie, de impact van de galets roulés in Châteauneuf-du-Pape, etc.

  In Spanje kunnen we in de frisse en ziltige Albariño’s van de Rias Baixas de oceaan bij wijze van spreken proeven. In Priorat geven de llicorella bodems de wijnen dan weer hun typische krachtige en aardse smaak. In Italië danken de wijnen van Soave en de Etna hun minerale textuur dan weer deels aan de vulkanische bodems aldaar. En dan hebben we het nog niet gehad over de diverse liggingen en ondergronden van de wijngaarden in Piemonte die aan Nebbiolo elk een eigen karakter geven.

  Laat een reactie achter

  What are your experiences? Read or write a review here.

  *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  * Verplichte velden

  Recente artikelen

  Het laatste nieuws op ons blog

  • Cool Climate Wines
   04 / Jan / 2023

   Olivier Verhelst - 12 / Mar / 2021

   Cool Climate Wines

  • Wat is het verschil tussen Prosecco en Cava?
   19 / Dec / 2022

   Olivier Verhelst - 12 / Mar / 2021

   Wat is het verschil tussen Prosecco en Cava?

  • Wat is mineraliteit in wijn?
   07 / Dec / 2022

   Olivier Verhelst - 12 / Mar / 2021

   Wat is mineraliteit in wijn?

  • Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?
   07 / Dec / 2022

   Olivier Verhelst - 12 / Mar / 2021

   Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?

  • Decanteren of karafferen
   07 / Dec / 2022

   Olivier Verhelst - 12 / Mar / 2021

   Decanteren of karafferen

  • Hoe proef je dat je wijn niet goed is?
   14 / Nov / 2022

   Olivier Verhelst - 12 / Mar / 2021

   Hoe proef je dat je wijn niet goed is?

  • Hoe bewaar je wijn het allerbeste?
   04 / Oct / 2022

   Olivier Verhelst - 12 / Mar / 2021

   Hoe bewaar je wijn het allerbeste?

  • Bordeaux 2021 primeurs: koopwaardig?
   31 / May / 2022

   Olivier Verhelst - 12 / Mar / 2021

   Bordeaux 2021 primeurs: koopwaardig?

  • Welke wijn bij asperges?
   08 / Apr / 2022

   Olivier Verhelst - 12 / Mar / 2021

   Welke wijn bij asperges?

  • Mythes rond champagne en wijn; waar of niet waar?
   06 / Apr / 2022

   Olivier Verhelst - 12 / Mar / 2021

   Mythes rond champagne en wijn; waar of niet waar?

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
  QUALIVINO / - Reviews @
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »