Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

PROVENCE Rosé wijnen

5 Apr 2016
door Qualivino

Côtes de Provence

Het land van rosé wijnen

Met het ergste van de winter stilaan achter ons, blikken we reikhalzend vooruit naar de lente en de zomer. Bij terrasjesweer en lichtere maaltijden denken we ook aan lichte, speelse wijn

en. Daarom zetten we in deze eerste editie van Most een wijnregio in de kijker die uitblinkt in dit type voorjaarswijn: de Côtes de Provence.


D
eze regio in het zuidoosten van Frankrijk is de bakermat van de Franse wijnbouw. De Grieken importeerden er de eerste wijnstokken via de haven van Marseille en introduceerden zo de wijncultuur in hun Franse kolonie. De regio ontplooide zich verder onder de Romeinen vanaf de tweede eeuw voor Christus, waarbij ze het bekken omdoopten tot Provincia Romana (of de Provence).


De Provence strekttussen de Alpen en de Middellandse Zee. Dit creëert een unieke geologische complexi- teit van zandsteen en kristallijne rotsen, die in combinatie met de vele kleine valleien zorgden voor een grote diversiteit aan unieke
Terroirs. De dominante invloed van de Mistralwind zorgt bovendien voor een constante aanvoer van droge, koele lucht die de wijnstokken de typische verfrissing brengt in de hete zomers. De combinatie van een complexe geologische ondergrond en de Medi- terrane invloeden scheppen zo een uniek kader voor wijnbouw.


In totaal telt de Côtes de Provence
600 wijnbouwers verspreid over 27.000 hectare. Samen produceren ze zo’n 170 miljoen flessen, waarvan het groot- ste deel rosé (88%), gevolgd door rood (9%) en wit (3%). Ze gebruiken daar- voor een breed arsenaal aan druivensoorten voor zowel rood en rosé (Syrah, Grenache, Cinsault, Tibouren, Mourvèdre, Carignan, Cabernet Sauvignon) als wit (Rolle, Ugni Blanc, Clairette, Sémillon, Bourboulenc). Aangezien de con- sumptie van roséwijnen in de voorbije 23 jaar verdrievoudigd is, kunnen we zeggen dat rosé erg in trek is. De Provence heeft hierbij altijd een prominente plaats gehad: hun wijnmakers worden wereldwijd beschouwd als de experten op dit domein. De rosés van de Provence blinken dan ook uit in hun zeer lichte en subtiele kleur en hun bijzonder elegante smakenpallet.

Provence rosé wijnen - online kopen

IN ONS GAMMA KAN U ALVAST TWEE WIJNEN ONTDEKKEN DIE DEZE STIJL VOLLEDIG BELICHAMEN:

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter