Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Primeurs 2017

27 Mei 2018
door Olivier Verhelst

 

PRIMEURS 2017

 

Een jaar gekenmerkt door de voorjaarsvorst. Een keuze tussen kwaliteit en kwantiteit

 

Elke jaargang komt met veel goede en slechte verrassingen. Zo is er 2016 dat na extreme zomerdroogte door enkele welgevallen regenbuien eind augustus, gevolgd door een Indian Summer uitgroeide tot een zeer geslaagde jaargang. 2016 heeft zich zonder discussie tussen de zeer grote jaargangen ingeschreven.

 

2017 is echter een ander paar mouwen. De jaargang begon zeer goed met een droge en warme winter waardoor de druivelaars al vroeg uit de startblokken schoten einde maart. Het is een paar weken later dat er dingen fout zijn gelopen. Twee afleveringen van vorst, 20 en 27 april hebben verschillende regio’s in Bordeaux getroffen. "Bepaalde microklimaten zijn niet aangetast door vorst", bevestigt wijnmaker Jean-Luc Thunevin. De grote terroirs op zowel de linkeroever en de rechteroever, zijn relatief gespaard gebleven, zoals de oenoloog Frédéric Massie het stelt: "De nachtvorst is niet socialistisch, dit jaar gaat alles naar de grootste gronden".

 

Op de rechteroever werden de top van het Saint-Emilion-plateau en de zuidelijke hellingen veel minder getroffen dan de vlakte. Op de linkeroever, in de Medoc, bleven de gemeenten aan de rand van de monding relatief gespaard.

 

"De impact is enorm op de kwantiteit maar weinig op de kwaliteit. De gel geeft een slecht imago aan de vintage terwijl wat niet bevroren is, het goed of heel goed is", benadrukt Frédéric Massie.

 

In 2017 moest je vooral weten hoe je moest sorteren. Want, met druiven van de eerste generatie gedesintegreerd door vorst, volgde een maand later een nieuwe groei, die van tweede generatie druiven. Aangezien de rijping van beide cycli anders verloopt, hebben sommige wijnmakers gekozen om de tweede generatie druiven weg te snoeien ten koste van het rendement maar in het voordeel van de kwaliteit. In het tegenovergestelde geval leidt dit tot wijnen die harmonie missen - dit gevoel dat de componenten van de wijn niet samen integreren - de afdronk is droog en waterig met een niet-vleiende bitterheid.

 

 

Ontdek hier onze lijst

 

 

2017 beloont compromisloze wijnmakers. Wanneer voldoende sortering is uitgevoerd - wat aanzienlijke arbeidskosten met zich meebrengt - waarbij alleen de eerste druiven en de prachtige terroirs worden bewaard die door vorst zijn bespaard, is de kwaliteit opmerkelijk. Het motto van de vintage is vooral de heterogeniteit, die amateurs alle mogelijkheden biedt om op een schattenjacht te gaan.

 

U vindt hier reeds een lijst terug van de wijnen die wij hebben weerhouden. Bij verdere interesse of vragen, kan u mij steeds mailen op [email protected] of telefonisch 0472/74.18.24.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter