• Levering in 2 à 4 dagen
  • Gratis levering vanaf 75 euro
  • Bel voor advies 0472/74.18.24

9,8115 Beoordelingen

    24 / Aug / 2019

    Nieuwe en oude druivensoorten

    Lees hier onze wijnblog over enkele leuke nieuwe en oude druivensoorten

    Nieuwe en oude druivensoorten
    WIJNBLOG

    Volgens het OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) zijn er wereldwijd meer momenteel dan 10.000 verschillende druivensoorten in de wereld. Toch zijn deze niet allemaal evenveel aangeplant. Straffer nog. In totaal staan 13 druivensoorten in voor maar liefst een derde van de wereldwijde wijnproductie. En 33 van deze ‘internationale’ druivensoorten zorgen voor meer dan de helft van alle wijnen. Cabernet sauvignon is zo’n voorbeeld en maar liefst 5% van alle wijngaarden in de wereld is met deze druivensoort aangeplant.  Een extreem voorbeeld is bijvoorbeeld China. Daar wordt maar liefst 75% van de wijn met deze druivensoort geproduceerd.

    Toch zien we de laatste jaren sterke verschuivingen. Zo zien we dat oude vergeten druivensoorten (Ondenc, Tibouren,...) opnieuw worden opgepikt omwille van extra complexiteit, betere resistentie tegen ziektes, betere compatibiliteit met de klimaatverandering, … Château La Martinette gebruikt onder andere de vergeten druivensoort Tibourin om hun rosé wijn Rollier extra complexiteit te geven.

    Anderzijds zijn wetenschappers de afgelopen er succesvol in geslaagd om nieuwe druivensoorten te ontwikkelen. Sommige van deze druivensoorten zoals Marselan zijn kruisingen tussen bestaande druivensoorten (Grenache en Cabernet sauvignon) waardoor nieuwe, verrassende smaken ontstonden. Een goed voorbeeld van dit type wijn vinden we bij South Emotion.

    De laatste jaren heeft men zich echter toegespitst op de ontwikkeling van hybride variëteiten. Deze laatste hebben vaak exotisch klinkende namen zoals Solaris, Johanniter, Bronner,... Wijndomein Nobel in Lochristi maakt onder andere een ruim gamma van kwaliteitswijnen op basis van hybride druivensoorten: Johanniter, Regent,...

    Deze hybride druivensoorten zijn vaak resistentie tegen ziektes of beter opgewassen tegen de opwarming van het klimaat.

    Laat een reactie achter

    What are your experiences? Read or write a review here.

    *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    * Verplichte velden

    Recente artikelen

    Het laatste nieuws op ons blog

    • Cool Climate Wines
      04 / Jan / 2023

      24 / Aug / 2019

      Cool Climate Wines

    • Wat is het verschil tussen Prosecco en Cava?
      19 / Dec / 2022

      24 / Aug / 2019

      Wat is het verschil tussen Prosecco en Cava?

    • Wat is mineraliteit in wijn?
      07 / Dec / 2022

      24 / Aug / 2019

      Wat is mineraliteit in wijn?

    • Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?
      07 / Dec / 2022

      24 / Aug / 2019

      Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?

    • Decanteren of karafferen
      07 / Dec / 2022

      24 / Aug / 2019

      Decanteren of karafferen

    • Hoe proef je dat je wijn niet goed is?
      14 / Nov / 2022

      24 / Aug / 2019

      Hoe proef je dat je wijn niet goed is?

    • Hoe bewaar je wijn het allerbeste?
      04 / Oct / 2022

      24 / Aug / 2019

      Hoe bewaar je wijn het allerbeste?

    • Bordeaux 2021 primeurs: koopwaardig?
      31 / May / 2022

      24 / Aug / 2019

      Bordeaux 2021 primeurs: koopwaardig?

    • Welke wijn bij asperges?
      08 / Apr / 2022

      24 / Aug / 2019

      Welke wijn bij asperges?

    • Mythes rond champagne en wijn; waar of niet waar?
      06 / Apr / 2022

      24 / Aug / 2019

      Mythes rond champagne en wijn; waar of niet waar?

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
    QUALIVINO / - Reviews @
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »