24 / Aug / 2019
Nieuwe en oude druivensoorten
Lees hier onze wijnblog over enkele leuke nieuwe en oude druivensoorten

Volgens het OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) zijn er wereldwijd meer momenteel dan 10.000 verschillende druivensoorten in de wereld. Toch zijn deze niet allemaal evenveel aangeplant. Straffer nog. In totaal staan 13 druivensoorten in voor maar liefst een derde van de wereldwijde wijnproductie. En 33 van deze ‘internationale’ druivensoorten zorgen voor meer dan de helft van alle wijnen. Cabernet sauvignon is zo’n voorbeeld en maar liefst 5% van alle wijngaarden in de wereld is met deze druivensoort aangeplant. Een extreem voorbeeld is bijvoorbeeld China. Daar wordt maar liefst 75% van de wijn met deze druivensoort geproduceerd.
Toch zien we de laatste jaren sterke verschuivingen. Zo zien we dat oude vergeten druivensoorten (Ondenc, Tibouren,...) opnieuw worden opgepikt omwille van extra complexiteit, betere resistentie tegen ziektes, betere compatibiliteit met de klimaatverandering, … Château La Martinette gebruikt onder andere de vergeten druivensoort Tibourin om hun rosé wijn Rollier extra complexiteit te geven.
Anderzijds zijn wetenschappers de afgelopen er succesvol in geslaagd om nieuwe druivensoorten te ontwikkelen. Sommige van deze druivensoorten zoals Marselan zijn kruisingen tussen bestaande druivensoorten (Grenache en Cabernet sauvignon) waardoor nieuwe, verrassende smaken ontstonden. Een goed voorbeeld van dit type wijn vinden we bij South Emotion.
De laatste jaren heeft men zich echter toegespitst op de ontwikkeling van hybride variëteiten. Deze laatste hebben vaak exotisch klinkende namen zoals Solaris, Johanniter, Bronner,... Wijndomein Nobel in Lochristi maakt onder andere een ruim gamma van kwaliteitswijnen op basis van hybride druivensoorten: Johanniter, Regent,...
Deze hybride druivensoorten zijn vaak resistentie tegen ziektes of beter opgewassen tegen de opwarming van het klimaat.