• Levering in 2 à 4 dagen
  • Gratis levering vanaf 75 euro
  • Bel voor advies 0472/74.18.24

9,8115 Beoordelingen

    Olivier Verhelst - 23 / May / 2019

    Klimaat & Wijnbouw

    Je kan er vandaag niet meer naast kijken: overal worden we geconfronteerd met de effecten van een veranderend klimaat. Met zomerse temperaturen in de winter, uitzonderlijke droogte in de zomer en zeer natte lentes, zijn de seizoenen steeds moeilijker uit elkaar te houden. Het is duidelijk dat dit grote gevolgen heeft op onze natuur en onze landbouw. Ook de wijn- boeren ervaren de gevolgen van deze veranderingen. Enerzijds ontstaan er hierdoor nieuwe wijnstreken, zoals in Vlaanderen, Engeland en Zweden, maar anderzijds kampen gevestigde wijnregio’s met zeer schadelijke neveneffecten die hun voortbestaan bedreigen. We schetsen een aantal van deze gevolgen en zoeken antwoorden op enkele prangende vraagstukken.

    Klimaat & Wijnbouw
    WIJNBLOG

    Je kan er vandaag niet meer naast kijken: overal worden we geconfronteerd met de effecten van een veranderend klimaat. Met zomerse temperaturen in de winter, uitzonderlijke droogte in de zomer en zeer natte lentes, zijn de seizoenen steeds moeilijker uit elkaar te houden. Het is duidelijk dat dit grote gevolgen heeft op onze natuur en onze landbouw. Ook de wijn- boeren ervaren de gevolgen van deze veranderingen. Enerzijds ontstaan er hierdoor nieuwe wijnstreken, zoals in Vlaanderen, Engeland en Zweden, maar anderzijds kampen gevestigde wijnregio’s met zeer schadelijke neveneffecten die hun voortbestaan bedreigen. We schetsen een aantal van deze gevolgen en zoeken antwoorden op enkele prangende vraagstukken.

     

    Irrigatie als nieuwe norm

    Hoewel druivelaars zeer diep wortelen, hebben ook zij nood aan voldoende water om te kunnen groeien. Door de toenemende droogte in zowat alle regio’s van Europa, wordt water er een schaars goed. Bepaalde regio’s laten vandaag al toe dat er bij onvoldoende neerslag kunstmatig wordt bewaterd door irrigatie. Wordt dit binnenkort overal de norm om oogsten veilig te stellen – en welke impact kan dat hebben op de wijnprijzen?

     

    15% alcohol

    Wijnstokken produceren bij zonlicht niet alleen zuurstof, maar ook suikers dankzij de fotosynthese in hun bladeren. Meer uren zon en warmere dagen zorgen op die manier voor een hoger suikergehalte. Deze suikers worden tijdens de alcoholische gisting omgezet in alcohol. We zien dan ook steeds meer wijnen opduiken met een alcoholgehalte rond de 15°, waar men vroeger een wijn pas evenwichtig vond rond de 12°. Deze zwaardere wijnen zijn een stuk moeilijker in balans te krijgen.

     

    Nieuwe thuis voor exotische insecten

    Nieuwe ziektes als bruinrot en schadelijke insecten die houden van warmer weer maken vandaag hun opmars. Daarnaast kunnen ook bestaande ziektes makkelijker toeslaan op verzwakte planten. In 2018 is in heel Europa een belangrijk deel van de wijnoogst verloren gegaan aan meeldauw: een schimmelplaag die men zeer moeilijk onder controle kreeg. 

     

    Vorst, hagel en overstromingen

    De onvoorspelbaarheid van het weer laat ook zijn sporen na in de wijnbouw: druivelaars ontknoppen door de warme voorjaars- temperaturen te vroeg uit hun winterslaap, om nadien alsnog nog te bevriezen in maart. Hagelbuien kunnen in enkele minuten volledige oogsten vernietigen en decennia oude druivelaars spoelen door intense regenbuien en overstromingen weg. Het zijn fenomenen die vroeger hoogst uitzonderlijk waren, maar vandaag schering en inslag zijn geworden.

     

    CO2-negatief

    Wetenschappers en wijnboeren zitten niet stil en trachten samen naar duurzame oplossingen te zoeken. Zo is er aan de universiteit van UC Davis in Californië een manier gevonden om het CO2-gas uit de wijnproductie op te vangen en er krijt (calciumcarbonaat) van te vormen. Tijdens het vergisten produceren gistcellen immers maar liefst een ton CO2 per 5.000 liter wijn. Samen met de CO2 die door de wijnstokken op natuurlijke wijze al wordt opgevangen tijdens de groei, kan deze uitvinding leiden tot een CO2-negatieve wijnsector. De eerste proefinstallaties worden alvast geïnstalleerd.

    Laat een reactie achter

    What are your experiences? Read or write a review here.

    *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    * Verplichte velden

    Recente artikelen

    Het laatste nieuws op ons blog

    • Cool Climate Wines
      04 / Jan / 2023

      Olivier Verhelst - 23 / May / 2019

      Cool Climate Wines

    • Wat is het verschil tussen Prosecco en Cava?
      19 / Dec / 2022

      Olivier Verhelst - 23 / May / 2019

      Wat is het verschil tussen Prosecco en Cava?

    • Wat is mineraliteit in wijn?
      07 / Dec / 2022

      Olivier Verhelst - 23 / May / 2019

      Wat is mineraliteit in wijn?

    • Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?
      07 / Dec / 2022

      Olivier Verhelst - 23 / May / 2019

      Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?

    • Decanteren of karafferen
      07 / Dec / 2022

      Olivier Verhelst - 23 / May / 2019

      Decanteren of karafferen

    • Hoe proef je dat je wijn niet goed is?
      14 / Nov / 2022

      Olivier Verhelst - 23 / May / 2019

      Hoe proef je dat je wijn niet goed is?

    • Hoe bewaar je wijn het allerbeste?
      04 / Oct / 2022

      Olivier Verhelst - 23 / May / 2019

      Hoe bewaar je wijn het allerbeste?

    • Bordeaux 2021 primeurs: koopwaardig?
      31 / May / 2022

      Olivier Verhelst - 23 / May / 2019

      Bordeaux 2021 primeurs: koopwaardig?

    • Welke wijn bij asperges?
      08 / Apr / 2022

      Olivier Verhelst - 23 / May / 2019

      Welke wijn bij asperges?

    • Mythes rond champagne en wijn; waar of niet waar?
      06 / Apr / 2022

      Olivier Verhelst - 23 / May / 2019

      Mythes rond champagne en wijn; waar of niet waar?

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
    QUALIVINO / - Reviews @
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »