Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Hoe wordt wijn gemaakt?

29 Dec 2016

Het maken van wijn is een lang proces. Voordat er een glas rode of witte wijn voor je op tafel staat, klaar om gedronken te worden, zijn er allerlei stappen doorlopen om van een druif uiteindelijk wijn te maken.

Het maken van wijn begint allemaal met het oogsten van druiven, aangezien een druif de basis vormt van alle wijnen, ongeacht smaak of merk. Is het kweekproces van de druiven helemaal voltooid, dan worden de druifjes geperst in een pershuis waar ook zaken als steeltjes en oneffenheden in de druif verwijderd worden want deze moeten tenslotte niet in de wijn terecht komen.

Vervolgens wordt het sap in vaten gestopt en vindt er gisting plaats, waarbij de toegevoegde gistcellen reageren op de suiker die uit de druiven komt. Ofwel: de suikers uit het druivensap worden omgezet in alcohol en daardoor ontstaat ook de alcoholsmaak aan de wijn. Voor een goede gisting is het nodig dat het sap minimaal tien tot vijftien dagen in een vat blijft zitten. Het is dan eigenlijk al wijn.

Als dit proces lang duurt, komt er meer en meer alcohol in het brouwsel en tegelijkertijd ook minder suiker. Vervolgens bepaalt de wijnmaker zelf of de wijn langer gerijpt moet worden of dat de wijn al klaar is voor productie. In het laatste geval komt de wijn in flessen terecht - ook wel bottelen genoemd - en is het klaar om gedronken te worden.

Wijnen van hogere kwaliteit worden vaak langer gerijpt. Het rijpen gebeurt onder meer door de lucht zelf, want zuurstof zorgt ervoor dat de kleur en de smaak van de wijn anders worden. Zo krijgt iedere wijn een geheel eigen karakter.

Tijdens het rijpproces wordt de wijn regelmatig getest, om te weten te komen wanneer de wijn het best in flessen gedaan kan worden. Dat is pas op het moment dat de wijn mooi helder is en er genoeg smaak in het vocht zit. Wijn kan ook rijpen als het in de fles zit. Dan wordt de wijn nog voller van smaak.

Je ziet: er moeten een aantal stappen doorlopen worden en er is vaak flink wat tijd nodig om een wijn goed op smaak te brengen. Met als resultaat een unieke fles rode of witte wijn!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter