11 / Oct / 2018
Hoe wordt rosé wijn gemaakt?
Rosé wijn is op meerdere manieren te maken en dat blijkt in de praktijk ook vaak zo te zijn. Het maken van de Rosé wijn gebeurt volgens hetzelfde proces als de rode wijn, maar er zijn wel uitzonderingen.

Diepere en vollere kleur bij langere gisting
De druiven zijn afkomstig van een wijngaard en worden vervolgens van de steel ontdaan. De volgende stap is dat de druiven in de gisting tank gaan om zo de gewenste kleur te krijgen. Dit proces varieert van 2 tot 48 uur, maar algemeen genomen is het zo dat wanneer de sap des te langer in contact komt met de schilletjes, des te dieper en voller de kleur van de Rosé is. De Rosé wijn wordt in Europa alleen van de rode druif gemaakt, volgens wetgeving is het verboden om rood en wit te mengen.
Gebruik maken van Saignée techniek
Eén van de veelgebruikte technieken voor het maken van Rosé is saignée, wat letterlijk betekent het laten bloeden. In een vroeg stadium voegt de wijnmaker tannine toe in zijn rode wijn en wordt uit de most de roze sap verwijderd. Deze roze sap die wordt opgevangen zal verder afzonderlijk worden gefermenteerd tot rosé.
Beide wijnen profiteren
De rode wijn die overblijft wordt versterkt en is een stuk geconcentreerder door het verwijderen van het roze sap. Wanneer de schillen gescheiden zijn wordt de rosé verder vergist, wat op dezelfde manier plaats vindt als bij de witte wijn.
Rosé afkomstig uit warme gebieden
Rosé wijn komt over het algemeen genomen uit de warmere gebieden. Daar heeft de rode druif immers de kans om voldoende verder te rijpen. Bij een hete zomer wordt er frisse rosé ontwikkeld. De rosé is in deze gebieden zoals bijvoorbeeld de Rhônevallei droog en kruidig en zal daarnaast koel geserveerd worden.
Lichtgekleurde Rosé
Een heel andere soort is de Californische witte Zinfandel. Deze zoete en zeer lichtgekleurde rosé is afkomstig van de Zinfandel druif. Het gistingsproces heeft hier kort geduurd, waardoor de kleur erg licht is. Het komt ook voor dat er nog 25% Muscat-druiven aan toegevoegd worden.
Kennis van druivensoorten voor optimale smaakbeleving
In een aantal landen wordt er ook van witte druiven rosé wijn gemaakt. Daarbij kan je denken aan een rosé van Chardonnay of Sauvignon Blanc. Bij het witte vergiste sap wordt een substantieel deel rode wijn toegevoegd, waarbij je kan spreken van rosé op basis van een witte druif. Bij het kiezen van een juiste rosé speelt kennis van druiven een belangrijke rol. Met die kennis zou je kunnen achterhalen hoe de perfecte rosé wijn volgens jou zou moeten smaken.