• Levering in 2 à 4 dagen
  • Gratis levering vanaf 75 euro
  • Bel voor advies 0472/74.18.24

9,828 Beoordelingen

CORONA UPDATE : WIJ BLIJVEN OPEN

    04 / Mar / 2019

    Hoe proef je dat je wijn niet goed is?

    Verschillende smaken komen bij elkaar tijdens het proeven van wijn. Hoe merk je dat een bepaalde smaak, kleur of geur aanwijst dat je wijn niet goed is? Hier ontdek je enkele vaak voorkomende fouten die een wijn kan bevatten.

    Hoe proef je dat je wijn niet goed is?
    WIJNBLOG

     

    Kurksmaak

    De meest voorkomende fout is dat jouw wijn een kurksmaak heeft. Deze is meestal makkelijk te herkennen aan de muffe en chemische geur die doet denken aan champignons en nat karton. Daarom is ruiken aan je wijn voor het drinken altijd aan te raden. Hiernaast heeft de wijn door de kurk ook een hele scherpe smaak die het ware karakter verdoezelt.

     

    Dat een wijn een kurksmaak heeft, heeft niets te maken met de prijs van je wijn. Elke soort wijn kan hier namelijk door getroffen worden. Deze off flavour is vaak te wijten aan een infectie die zich in de kurk bevindt. Hierdoor is het begrijpelijk dat wijnen met draaistoppen of synthetische kurken minder problemen ondervinden. Stukjes kurk die in je glas wijn zitten zijn geen teken van het probleem. Dit kan veroorzaakt zijn bij het verwijderen van de kurk en heeft dus niets met een kurksmaak te maken. De enige oplossing hiervoor is ze uit je glas te halen met een lepel of ander bestek.

     

     

    Oxidatie

    Dit komt het meest voor bij wijnen die te oud geworden zijn. De kurk is versleten waardoor lucht in aanraking kan komen met de wijn. Hierdoor ontstaat er een chemische reactie die de aroma’s van de wijn oxideert. Hetgeen resulteert in de afname van de fruitige aroma’s ten voordele van complexe aroma’s van o.a. curry, honing, gedroogde kruiden,… Bij zowel witte als rode wijn gaat dit gepaard met kleurwijzigingen. Je rode wijn wordt iets bruiner en op lange termijn zelf oranje, witte wijn wordt dan weer geler en na verloop van tijd ook iets bruiner.

     

    Bij kleurwijziging wilt het niet perse zeggen dat de wijn aangetast is. Pas wanneer de oxidatie er ook voor zorgt dat de geur van de wijn veranderd is, is dit een teken van een slechte wijn. Na een te lange tijd zal de wijn de geur en smaak hebben van een zuur sapje.

     

     

    Reductie

    Het tegenovergestelde van oxidatie is reductie. Hierbij is de wijn helemaal afgesloten van de lucht. Dit is normaal gezien de bedoeling maar wanneer de wijn helemaal luchtdicht is kan er zich een aroma vormen dat we reductief noemen. Dit kan je merken door de doordringende geur van eieren, ajuin... Deze geuren kan men nog oplossen door de wijn over te gieten in een karaf en even tijd te geven. Het aroma zal dan verdwijnen en de wijn wordt terug fruitig, je kan hem dus zeker nog opdrinken. Wanneer je wijn ruikt naar rotte eieren, dan is de wijn bedorven en valt er niets meer aan te doen.

     

     

    Ruik en kijk voldoende voor je proeft

    Je kan heel veel te weten komen over je wijn voor je deze werkelijk geproefd hebt. Zo kunnen de kleur en geur al veel informatie geven over de staat van de wijn. Zorg er dus voor dat je telkens voor het proeven van je wijn, je tijd neemt om goed naar je glas te kijken en om er zorgvuldig aan te ruiken.

     

    Heb je nog vragen over hoe je wijn proeft? Contacteer ons gerust of schrijf je in voor onze wijncursus.

    Laat een reactie achter

    What are your experiences? Read or write a review here.

    *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    * Verplichte velden

    Recente artikelen

    Het laatste nieuws op ons blog

    • Phylloxera
      07 / May / 2020

      04 / Mar / 2019

      Phylloxera

    • 25 jaar wijn van Château Les Donats
      11 / Dec / 2019

      04 / Mar / 2019

      25 jaar wijn van Château Les Donats

    • Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?
      21 / Oct / 2019

      04 / Mar / 2019

      Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?

    • Tijd voor de druivenoogst
      18 / Sep / 2019

      04 / Mar / 2019

      Tijd voor de druivenoogst

    • Nieuwe en oude druivensoorten
      24 / Aug / 2019

      04 / Mar / 2019

      Nieuwe en oude druivensoorten

    • Mosselwijnen voor jouw mosselfeest
      13 / Aug / 2019

      04 / Mar / 2019

      Mosselwijnen voor jouw mosselfeest

    • De top 5 van beste dessertwijnen
      19 / Jul / 2019

      04 / Mar / 2019

      De top 5 van beste dessertwijnen

    • "Rosé", de ster van de zomer
      12 / Jul / 2019

      04 / Mar / 2019

      "Rosé", de ster van de zomer

    • 4 bestemmingen voor jouw perfecte wijnvakantie
      09 / Jul / 2019

      04 / Mar / 2019

      4 bestemmingen voor jouw perfecte wijnvakantie

    • Wijn met Camembert
      05 / Jul / 2019

      04 / Mar / 2019

      Wijn met Camembert

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
    QUALIVINO / - Reviews @
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »