09 / May / 2018
Hoe kies je een wijn?
In de wereld van wijn kun je gemakkelijk het overzicht kwijtraken, want wat is echt een lekkere wijn als je kunt kiezen uit tientallen? Smaken verschillen en natuurlijk heb je een voorkeur voor een bepaalde soort, zoals rood of wit, droog of zoet. Maar daarnaast hangt een echt goede wijn samen met nog een aantal andere zaken. Hoe vind je de voor jou geschikte wijn? Wij geven enkele tips.

Hoe kies je de, voor jou meest geschikte wijn?
Smaakprofielen in de winkel
In de supermarkt wordt het je tegenwoordig al een stuk makkelijker gemaakt bij het kiezen van de juiste wijn. Doormiddel van korte omschrijvingen waar al een hele boel informatie op te vinden is zoals: betreft het een frisse wijn of juist een soepele is? Is het een volle wijn, dessertwijn of mousserende wijn? Het lezen van deze kaartjes kan je dus al een heleboel waardevolle informatie verschaffen.
Land van oorsprong
Wellicht heb je een sterke voorkeur voor een wijn uit een bepaalde regio of land, zoals een wijn uit een Franse regio of een typisch Italiaanse wijn, een wijn uit Chili of een Afrikaanse wijn. Misschien toch liever een Spaanse of een Belgische wijn. Vaak hangt dit samen met specifieke druivensoorten, klimaat, bodem, etc. Probeer dus eens al deze verschillende soorten wijn uit en schrijf op wat jouw favorieten zijn. Een wijnadviseur kan zo gemakkelijk passende suggesties doen.
Wat eten we vandaag
Zoals je misschien wel weet, smaakt de ene wijn beter bij een bepaald gerecht dan een andere. Wat er op het menu staat, weegt dus zeker mee bij jouw keuze van wijn. Vaak wordt er bij gerechten met rood vlees aangeraden een rode wijn te nuttigen. Hoe stevig deze rode wijn moet zijn, hangt vaak af van de bereiding. Zo verdraagt geroosterd vlees vaak zwaardere wijn. Bij frisse gerechten horen frisse wijnen. Echte regels zijn hier niet voor en natuurlijk is het compleet smaak-gerelateerd. Geen idee welke wijn bij jouw gerecht past? Lees alvast meer informatie over Wine & Dine.
De fles
Het uiterlijk van de fles kan je al enige informatie verschaffen over de inhoud.
De kleur zegt iets over de houdbaarheid van de wijn. Zo is een wijn die wat langer houdbaar is vaak gebotteld in een wat donkerdere fles. De invloed van het licht is dan minimaal en dat zorgt er tevens voor dat de wijn wat rijker is van smaak. Wijn in een fles die zo goed als doorzichtig is, is over het algemeen een wijn die meteen gedronken moet worden. Het karakter van zulke wijnen wordt omschreven als fris en fruitig.
De dikte van de betreffende fles is minder zeggend maar wordt tegenwoordig vaak om economische of esthetische redenen gebruikt. Vroeger gold over het algemeen dat de betere wijnen in een dikkere fles werden gehouden. Momenteel wordt echter vaak geopteerd voor een lichte fles om de transportkosten te verminderen en omwille van duurzame redenen. Soms wordt echter voor een zware fles gekozen om meer uitstraling aan de wijn te geven.
De kurk
Het kan per fles en merk wijn erg verschillen wat voor kurk er op de fles zit. Zo zijn er plastic varianten, schroefdoppen en de echte kurk-exemplaren. Ook hierbij kun je een aantal stelregels in acht nemen: de plastic varianten en schroefdoppen betreffen de goedkopere en vaak fruitige wijnen. Zij worden ‘jong’ gedronken. Wijnen met een echte kurk, zijn de wijnen die ‘rijpen’ in de fles en over het algemeen zijn zij ook iets prijziger.