Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Het oogstjaar van een wijn

11 Mei 2017

Men beweert dat het oogstjaar van de wijn invloed heeft op de kwaliteit en dat is in zekere zin wel waar. Het is echter niet dat bijvoorbeeld een Bordeaux van 2000 of 2005 altijd van absolute klasse is. Ook tussenliggende jaren kunnen dat zijn. Vaak heeft het met bepaalde omstandigheden te maken waarom een wijn uit een bepaald jaar van een hoger niveau is.

Wijn uit droge en warme jaren langer laten rusten
Het jaar 2003 was bijvoorbeeld een warm en droog oogstjaar. De verdamping in dit jaar is groot en door de aanwezigheid van minuscule gaatjes in de druivenschil gaat er veel vocht verdampen. De druiven zijn hierdoor weliswaar wat kleiner, maar ook een stuk geconcentreerder. De pitten zijn dan weer proportioneel gezien groter en ook de schillen zijn een stuk dikker. Dit zorgt voor meer tannines in de wijn. Wanneer je deze wijn nog jong zal proeven, zal je het idee hebben dat hij droog trekt op je tanden. De aanwezigheid van de hoeveelheid tannines zorgt er echter wel voor dat het verouderingsproces drastisch vergroot wordt. Wijn uit warme jaren kun je best 5 tot 10 jaar laten rusten vanaf het oogstjaar van de wijn.

Wijn jong drinken bij nat oogstjaar
Bij een koel en nat oogstjaar is dit zeker niet het geval. De druiven bevatten in natte jaren veel meer vocht, zijn minder rijp en zijn lang niet zo intens van smaak. Bij veel regenval zal je zien dat bij het plukken in september de druiven vaak gezwollen zijn van het water. Een strenge selectie is nodig om alleen de rijpe druiven in het verwerkingsproces op te nemen. Wanneer dit het geval is, kan er toch nog een stevige wijn gecreëerd worden die jong drinkbaar is.  

Omstandigheden bepalend voor oogstjaar van de wijn
De keuze van het oogstjaar van de wijn is vooral bepaald naar de omstandigheden en waar je zelf voor kiest. Wanneer je de wijn vroeg wil drinken, kies je best voor een kleiner oogstjaar waarbij alleen de kenners en experts merken dat de wijn nog niet lang gerijpt heeft. Laat je de wijn langer rijpen uit een droog en warm oogstjaar dan kan je over een aantal jaren genieten van een heuse top wijn. 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter