• Levering in 2 à 4 dagen
  • Gratis levering vanaf 75 euro
  • Bel voor advies 0472/74.18.24

9,828 Beoordelingen

CORONA UPDATE : WIJ BLIJVEN OPEN

    David Reheul - 16 / Aug / 2018

    EET JE MOSSELEN ALLEEN IN DE MAANDEN MET EEN ‘R’?

    Een hardnekkige fabel die al jaren de ronde doet, maar inmiddels ook al lang achterhaald, is die van de ‘r’ in de maand. Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een ‘r’. Dit had alles met transport te maken. Sinds er goed, gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn Zeeuwse mosselen gedurende het jaar van juli tot april verkrijgbaar.

    EET JE MOSSELEN ALLEEN IN DE MAANDEN MET EEN ‘R’?
    WIJNBLOG

    De mosselen komen weer tevoorschijn, dit in de winkelrekken als ook op de menukaarten. We kennen allemaal het oer Belgische gerecht “Mosselen natuur” of “Mosselen met witte wijn” in combinatie met een portie frietjes. Dit alles wordt gemakkelijk gecombineerd met een fris bier, maar zeker niet te vergeten met een goed glas droge, witte wijn. Een witte wijn met niet te veel tralala. Een gouden regel dat hier kan tellen is: 'Eénvoud siert'!

     

    Het zilte van de mossel, wat daarmee?

    De mossel is een schaaldier dat zijn natuurlijk habitat heeft  in zoutwater. Hierdoor heeft deze de herkenbare ziltige, fijne smaak. Dankzij deze ziltige smaak zijn er bepaalde vuistregels die je moet volgen en mijden bij de zoektocht naar de ideale combinatie met wijn. Door de ziltige toets mijd je best full body wijnen met een houtlagering zoals witte Bordeaux-wijnen uit Graves en Bourgogne chardonnay’s uit Côte d’Or met houttoetsen. De smaken van het eiken houtenvat geven een onaangenaam mondgevoel en combinatie.

     

    Mosselen in het klassieke

    Mosselen natuur, mosselen in witte wijn, mosselen provençaal zijn één voor één klassieke maar ook eenvoudige bereidingen. Er zijn vandaag de dag honderd en één bereidingen met mosselen. Dan kan er eens meer voor de complexere droge witte wijnen worden gekozen. Hier denken we dan aan een albariño uit Spanje of een Soave classico uit Italië. Wanneer we denken aan de klassieke bereidingen, wordt er naar de bekende druiven gegrepen. Hier denken we dan aan de sauvignon blanc wijnen (Sancerre, Entre-deux-Mers, Reuilly, Soave (Italië), Zuid-Afrika). Het zuurgehalte en het karaktervolle van deze druif zorgt voor een perfecte combinatie. Als we kijken naar de fijnere, elegantere wijnen dan springt toch de Muscadet Sèvre et Maine uit de Loire eruit. Goede zuren en mineraliteit zorgen voor het fijne in de afdronk. Voor ieders wat wils, diegene dat fan zijn van de Spaanse wijnen dan zoek ik naar de verdejo wijnen, denk maar aan de klassieker uit Rueda of La Mancha.

     

    Chardonnay is uit den boze?

    Zeker niet, ooit gehoord over het oesterwater uit de Bourgogne?
    Een benaming dat niet mis is gekozen. In het Noorden van de Bourgogne worden de frisse, mineraalrijke wijnen geproduceerd die 100% chardonnay bevatten, nml. “Chablis”. Over het algemeen kent Chablis geen houtopvoeding (de premier en grand cru uitgesloten). En zal er gewerkt worden naar het frisse en expressieve karakter van de chardonnay. Wat zorgt voor de perfecte combinatie met uw bereiding van mosselen.

     

    Wat zeker te onthouden bij mosselen, ga zeker niet te complex. ‘Eenvoud siert’.

    Wil je je horizonten veruimen en ben je opzoek naar een verrassing, probeer dan eens een Champagne Blanc de Blancs. Vooral champagnes met een minerale textuur zullen hier een nieuwe toets aan mosselen geven.

    Laat een reactie achter

    What are your experiences? Read or write a review here.

    *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    * Verplichte velden

    Recente artikelen

    Het laatste nieuws op ons blog

    • Phylloxera
      07 / May / 2020

      David Reheul - 16 / Aug / 2018

      Phylloxera

    • 25 jaar wijn van Château Les Donats
      11 / Dec / 2019

      David Reheul - 16 / Aug / 2018

      25 jaar wijn van Château Les Donats

    • Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?
      21 / Oct / 2019

      David Reheul - 16 / Aug / 2018

      Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?

    • Tijd voor de druivenoogst
      18 / Sep / 2019

      David Reheul - 16 / Aug / 2018

      Tijd voor de druivenoogst

    • Nieuwe en oude druivensoorten
      24 / Aug / 2019

      David Reheul - 16 / Aug / 2018

      Nieuwe en oude druivensoorten

    • Mosselwijnen voor jouw mosselfeest
      13 / Aug / 2019

      David Reheul - 16 / Aug / 2018

      Mosselwijnen voor jouw mosselfeest

    • De top 5 van beste dessertwijnen
      19 / Jul / 2019

      David Reheul - 16 / Aug / 2018

      De top 5 van beste dessertwijnen

    • "Rosé", de ster van de zomer
      12 / Jul / 2019

      David Reheul - 16 / Aug / 2018

      "Rosé", de ster van de zomer

    • 4 bestemmingen voor jouw perfecte wijnvakantie
      09 / Jul / 2019

      David Reheul - 16 / Aug / 2018

      4 bestemmingen voor jouw perfecte wijnvakantie

    • Wijn met Camembert
      05 / Jul / 2019

      David Reheul - 16 / Aug / 2018

      Wijn met Camembert

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
    QUALIVINO / - Reviews @
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »