Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

EET JE MOSSELEN ALLEEN IN DE MAANDEN MET EEN ‘R’?

16 Aug 2018
door David Reheul

De mosselen komen weer tevoorschijn, dit in de winkelrekken als ook op de menukaarten. We kennen allemaal het oer Belgische gerecht “Mosselen natuur” of “Mosselen met witte wijn” in combinatie met een portie frietjes. Dit alles wordt gemakkelijk gecombineerd met een fris bier, maar zeker niet te vergeten met een goed glas droge, witte wijn. Een witte wijn met niet te veel tralala. Een gouden regel dat hier kan tellen is: 'Eénvoud siert'!

 

Het zilte van de mossel, wat daarmee?

De mossel is een schaaldier dat zijn natuurlijk habitat heeft  in zoutwater. Hierdoor heeft deze de herkenbare ziltige, fijne smaak. Dankzij deze ziltige smaak zijn er bepaalde vuistregels die je moet volgen en mijden bij de zoektocht naar de ideale combinatie met wijn. Door de ziltige toets mijd je best full body wijnen met een houtlagering zoals witte Bordeaux-wijnen uit Graves en Bourgogne chardonnay’s uit Côte d’Or met houttoetsen. De smaken van het eiken houtenvat geven een onaangenaam mondgevoel en combinatie.

 

Mosselen in het klassieke

Mosselen natuur, mosselen in witte wijn, mosselen provençaal zijn één voor één klassieke maar ook eenvoudige bereidingen. Er zijn vandaag de dag honderd en één bereidingen met mosselen. Dan kan er eens meer voor de complexere droge witte wijnen worden gekozen. Hier denken we dan aan een albariño uit Spanje of een Soave classico uit Italië. Wanneer we denken aan de klassieke bereidingen, wordt er naar de bekende druiven gegrepen. Hier denken we dan aan de sauvignon blanc wijnen (Sancerre, Entre-deux-Mers, Reuilly, Soave (Italië), Zuid-Afrika). Het zuurgehalte en het karaktervolle van deze druif zorgt voor een perfecte combinatie. Als we kijken naar de fijnere, elegantere wijnen dan springt toch de Muscadet Sèvre et Maine uit de Loire eruit. Goede zuren en mineraliteit zorgen voor het fijne in de afdronk. Voor ieders wat wils, diegene dat fan zijn van de Spaanse wijnen dan zoek ik naar de verdejo wijnen, denk maar aan de klassieker uit Rueda of La Mancha.

 

Chardonnay is uit den boze?

Zeker niet, ooit gehoord over het oesterwater uit de Bourgogne?
Een benaming dat niet mis is gekozen. In het Noorden van de Bourgogne worden de frisse, mineraalrijke wijnen geproduceerd die 100% chardonnay bevatten, nml. “Chablis”. Over het algemeen kent Chablis geen houtopvoeding (de premier en grand cru uitgesloten). En zal er gewerkt worden naar het frisse en expressieve karakter van de chardonnay. Wat zorgt voor de perfecte combinatie met uw bereiding van mosselen.

 

Wat zeker te onthouden bij mosselen, ga zeker niet te complex. ‘Eenvoud siert’.

Wil je je horizonten veruimen en ben je opzoek naar een verrassing, probeer dan eens een Champagne Blanc de Blancs. Vooral champagnes met een minerale textuur zullen hier een nieuwe toets aan mosselen geven.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter