QUALIVINO - wijnhandel sinds 1953

0
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Domaine Georges Vernay "Condrieu" "Côte-Rôtie"

Domaine Georges Vernay "Condrieu" "Côte-Rôtie"

Condrieu, Côte-Rôtie, vanuit de vergetelheid naar internationale roem. Dit door één persoon, een wijnboer die er vanaf het begin heeft in geloofd, Georges Vernay. Viognier en Syrah

Steile Helling

Condrieu is het verhaal van een wijngaard die prestigieus was in de 18de eeuw, vergeten aan het einde van de 19de eeuw en herboren in de 20ste eeuw. Het is ook het verhaal van de familie Vernay, die deze steile hellingen uit de vergetelheid trok waarin ze dankzij druifluis, oorlogen en de leegloop van het platteland waren terechtgekomen. Georges Vernay nam het familiewijngoed na de oorlog over. Het bestond destijds uit 1 hectare in Condrieu, van de 4 die de appellatie toen telde. Toen al waren de druivenstokken vervangen door kersen- en abrikozenbomen. Maar onder de weinige klanten bevonden zich twee gerenommeerde chef-koks, die al snel meer wijn vroegen dan het minuscule bezit kon produceren. Kleine reden, groot gevolg: Georges Vernay plant nieuwe stokken en start zo een proces dat van deze goudkleurige, even romige als aromatische witte wijn weer een grote naam maakt.

 

Paus van Condrieu

De 'Paus van Condrieu' zet daarmee de toon. Vandaag de dag beslaat de appellatie 170 hectare op de heroverde hellingen. Domaine Vernay bezit er 9, waaraan het ook percelen in Côte-Rôtie en Saint-Joseph heeft toegevoegd.

 

De opvolging

Christine Vernay zag zichzelf absoluut niet als wijnboer, maar eerder als kenner van de Italiaanse literatuur. Wellicht komt daar het raffinement vandaan dat vooral de uitzonderlijke goede Côte-Rôtie cuvée Maison Rouge kenmerkt, want die wijn overstijgt zijn eigen persoonlijkheid. Maar daaraan is een heel proces voorafgegaan. 

 

Familie Vernay

Halverwege de jaren 1990 besluit Georges het wijnbouwersvak achter zich te laten. Zijn zoons hebben een eigen carrière op andere vakgebieden opgebouwd en geen interesse in een terugkeer. Van zijn drie kinderen blijft dus alleen zijn dochter Christine over en zij kon de lokroep niet weerstaan. Verkoop is uit den boze. Christine voegt zich daarom in 1996 bij het familiedomein en leert met plezier het vak, in de wijngaard en in de kelder.

 

Biologische wijnbouw

Stapje voor stapje schakelt het domein over op Biologische wijnbouw. Ze Creëert nieuwe Cuvées, krijgt lof in de vakpers en weet zich los te maken van het etiket 'dochter van '. Naast de grote cuvées uit Condrieu (Coteau de Vernon en Les Chaillées) zijn ook een aantal Côte-Rôtie-wijnen inmiddels tot standaard verheven

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden