25 / Apr / 2017
De ideale temperatuur voor witte wijn
Waarom maakt temperatuur bij wijn zo veel uit dat er daadwerkelijk advies over gegeven wordt? Bij een drank als wijn bestaan er drie wetmatigheden over de invloed die de temperatuur heeft op de smaak.

Het drinken van wijn is niet alleen een hobby of een leuk tijdverdrijf, maar het is vooral ook een kunst. Het spreekt daarbij voor zich dat afhankelijk van de wijn een andere temperatuur aangewezen is om de smaak ten volle door te laten komen. Denk er zelf maar eens over na: een koude koffie smaakt toch ook helemaal anders als een warme? Hetzelfde kan gezegd worden over wijn, maar wat is dan de ideale temperatuur van bijvoorbeeld witte wijn?
Het verband tussen smaak en temperatuur
Waarom maakt temperatuur bij wijn zo veel uit dat er daadwerkelijk advies over gegeven wordt? Bij een drank als wijn bestaan er drie wetmatigheden over de invloed die de temperatuur heeft op de smaak.
• Hoe hoger de temperatuur oploopt, hoe meer geur en smaak de wijn zal bevatten.
• Hoe lager de temperatuur van de wijn, hoe minder we een zoete smaak waarnemen.
• Hoe hoger de temperatuur van de wijn, hoe meer Co² kan ontsnappen en hoe meer de wijn aan belletjes verliest.
Het traditionele advies
Volgens de overlevering, en overigens ook heel wat sommeliers, is de ideale temperatuur voor het drinken van witte wijn net onder de 10 graden. Een goede witte wijn hoort, zo luidt toch de traditionele wijsheid, koud gedronken te worden. Voor een complexe, iets oudere witte wijn mag de temperatuur tussen de tien en twaalf graden liggen, maar is dat eigenlijk wel zo? Kunnen we al die wijnen wel over dezelfde kam scheren?
We moeten ook niet veralgemenen
Het grote probleem met een dergelijk advies is natuurlijk in de eerste plaats dat er helemaal niet zoiets bestaat als “de witte wijn”. Witte wijn is een verzamelterm die heel wat verschillende types en soorten omvat. Dat die vele honderden en duizenden witte wijnen stuk voor stuk moeten geschonken worden onder dezelfde temperatuur is dan ook meer dan een brug te ver.
De volle smaak
Zou het niet kunnen dat we net door een ideale temperatuur aan te houden een heel groot deel van het smakenpalet van iedere wijn buitenspel zetten? Bij een temperatuur van rond de zes graden, die aangeraden wordt bij jonge witte wijnen, proef je door die koude temperatuur nog heel weinig. Waarom zou het niet mogelijk zijn om dezelfde wijn bij een andere temperatuur te consumeren? Een verschil van nauwelijks twee graden kan immers al zo’n totaal andere smaakbeleving geven waar je nooit zou van herkennen dat het om dezelfde wijn gaat.
Experimenteer
De vraag wat de ideale schenktemperatuur van een witte wijn is, valt dan ook enkel door jezelf te beantwoorden. Om toch een beetje een richtlijn te geven, zal dat in de praktijk voornamelijk afhangen van de kwaliteit van de wijn. Een zwakke wijn kan de onvolmaaktheden in zijn smaak verdoezelen door ze te drinken bij een lage temperatuur. Een sterke wijn zal dan weer net meer tot bloei komen bij opwarming in het glas. Twijfel dan ook niet om een klassewijn aan een temperatuur van 16 graden te drinken. Experimenteer en zoek naar je eigen, unieke ervaring met witte wijn.
Ontdek ons assortiment witte wijnen