David Reheul - 20 / Feb / 2018
Château Pavie-Macquin Saint-Émilion Crand Cru Classé
Château Pavie-Macquin, één van de meest prestigieuze domeinen in de Saint-Émilion. 84 % Merlot, 14 % Cabernet Franc, 2 % Cabernet Sauvignon

Graag lichten we vandaag een domein uit dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot één meest prestigieuze wijndomeinen ter wereld: Château Pavie Macquin.
De wijngaarden sieren de flanken van Saint-Emilion en genieten van een uitstekende expositie op de witte kalkstenen en zuid georiënteerd. De bodem is er vrij uniform en op sommige plaatsen vrij diep, wat wijnen opbrengt met een aanzienlijke kracht. Op jonge leeftijd kan een Pavie-Macquin enigszins overweldigend zijn door de tannines, maar na een paar jaar neemt het fruit opnieuw de overhand. Het vinificatieproces is traditioneel.Merlot, Cabernet franc en Cabernet sauvignon getuigen hier van een uitzonderlijke kwaliteit.
Albert Macquin stierf in 1911 en was één van de vroegere eigenaars van dit landgoed. Hij was één van de helden van de Europese wijnbouw en entte wijnstokken op Amerikaanse wortelstokken nadat Phylloxera de wijngaarden van Frankrijk bijna geheel verwoeste. In 1990 was het één van de eerste Bordeaux-landgoederen dat Biodynamisch ging werken, maar na een rampzalige schimmelaanval in 1993 besloot Nicolas Thienpont, die het beheer in 1994 had overgenomen, het systeem toch niet te veranderen.
Premier Cru Classé
In de nieuwe Saint-Émilion-classificatie van 2006 werd de Pavie-Macquin gepromoveerd tot de beste van de klas: Premier Grand Cru Classé.