• Levering in 2 à 4 dagen
  • Gratis levering vanaf 75 euro
  • Bel voor advies 0472/74.18.24

9,8115 Beoordelingen

    David Reheul - 09 / Aug / 2018

    Château du Cèdre

    Château du Cèdre is één van de aanvoerders van de appellatie Cahors. Het ligt in het oostelijke deel van het wijnbouwgebied rondom de rivier de Lot, waar het dominante druivenras malbec rode wijn van grote klasse oplevert.

    Château du Cèdre
    WIJNBLOG

    Château du Cèdre is één van de aanvoerders van de appellatie Cahors. Het ligt in het oostelijke deel van het wijnbouwgebied rondom de rivier de Lot, waar het dominante druivenras malbec rode wijn van grote klasse oplevert.

     

    Een herboren wijngaard

    De reputatie van de Cahorswijnen gaat terug tot in de Middeleeuwen, toen ze 'zwarte wijn' werden genoemd, naar de dichtheid van de aanblik. Het robuuste karakter maakte er een wijn van die goed kon reizen en die dan ook via de haven van Bordeaux op Engelse tafels terechtkwam en zelfs geschonken werd aan het Hof van de Russische tsaren. Aan het eind van de 19de eeuw, voordat de druifluis alles vernietigde, telde het oppervlak 65 000 hectare, oftewel de helft van de huidige wijngaardoppervlakte van de Bordeauxstreek. Herbeplanting bleek een hels karwei en werd in 1956 een halt toegeroepen door een strenge vorst die alles opnieuw verwoeste. Deze nieuwe beproeving vertraagde de toekenning van een AOC-status, wat uiteindelijk pas in 1971 gebeurde. Tegenwoordig heeft het, met een oppervlakte van 4500 hectare, zijn oude glans hervonden, dankzij een aantal domeinen die zich vol overgave op malbec hebben geworpen.

     

    Geboorte

     

    In de jaren 1950 kwam de Belg Léon Verhaeghe naar de Lot. Zijn zoon Charles legde de basis voor wat het Château du Cèdre zou worden, door een bescheiden hectare als polycultuur aan te planten op een arme, steenachtige bodem. Deze methode, een garantie voor kwaliteit, werd in die tijd nog nauwelijks toegepast. Kwantiteit was de norm en vruchtbare bodems hadden de voorkeur. Verhaeghe was een echter tevreden met een marginale opbrengst, waarvan slechts een deel van 1973 werd gebotteld. Dit was de nalatenschap zoals deze in 1988 in handen kwam van zijn zoons Jean-Marc en Pascal.

     

    Terroir en stokken

     

    De wijngaarden van Cahors vormen een geterrasseerd reliëf dat begint met de subtiele glooiing van de terreinen langs de lot. De helft van de stokken van Château du Cèdre ligt op de hoogstgelegen terrassen, die het geschiktst zijn voor het maken van rijke/robuuste wijnen. Het andere deel bestaat uit twee percelen aan de voet van de hellingen, de zogenaamde puinkegels, die bestaan uit kalksteen en die wijnen geven met meer finesse. De voor het grootste deel in 1980 aangeplante stokken zijn het resultaat van massale selectie. Deze al bewuste vorm van wijnbouw is sinds 2000 biologisch, al is het domein pas sinds 2012 officieel gecertificeerd. 

     

    Een complementaire samenwerking

     

    bij het beheer van het domein zijn de taken perfect verdeeld: Jean-Marc onderhoudt de wijngaarden en Pascal neemt de kelder voor zijn rekening. Pascal heeft gewerkt bij de gerenommeerde Californische winery Saintsbury, waar hij vinificatie en rijping heeft geleerd. Bij zijn terugkeer heeft hij het Château du Cèdre vanaf de eerste jaargangen direct op een koers richting kwaliteit gezet. De verbeteringen zijn nooit geëindigd, waardoor het wijngoed nu gezien wordt als één van de beste van zijn appellatie. Dit parcours wordt gemarkeerd door de opeenvolgende lancering van nieuwe cuvées die de lat steeds hoger leggen. Zo zag in 1996 Le Cèdre het levenslicht, een wijn afkomstig van de beste bodems in de wijngaard, gevolgd door de GC in 2000, vervaardigd volgens een perfectionistische filosofie. Dit wekt wellicht de schijn dat deze buitengewone Cahors-wijnen opzichtig of uitbundig zouden zijn, maar niets is minder waar: ze blinken uit in evenwicht en elegantie. Toch richten de broers Verhaeghe zich niet uitsluitend op de top, want sinds 1995 produceren ze ook een assortiment wijnen voor een toegankelijkere prijs (vin de pays witen rood), via een kleine handelsonderneming die druiven van een geselecteerd aantal wijnboeren afneemt.

    Laat een reactie achter

    What are your experiences? Read or write a review here.

    *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    * Verplichte velden

    Recente artikelen

    Het laatste nieuws op ons blog

    • Cool Climate Wines
      04 / Jan / 2023

      David Reheul - 09 / Aug / 2018

      Cool Climate Wines

    • Wat is het verschil tussen Prosecco en Cava?
      19 / Dec / 2022

      David Reheul - 09 / Aug / 2018

      Wat is het verschil tussen Prosecco en Cava?

    • Wat is mineraliteit in wijn?
      07 / Dec / 2022

      David Reheul - 09 / Aug / 2018

      Wat is mineraliteit in wijn?

    • Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?
      07 / Dec / 2022

      David Reheul - 09 / Aug / 2018

      Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?

    • Decanteren of karafferen
      07 / Dec / 2022

      David Reheul - 09 / Aug / 2018

      Decanteren of karafferen

    • Hoe proef je dat je wijn niet goed is?
      14 / Nov / 2022

      David Reheul - 09 / Aug / 2018

      Hoe proef je dat je wijn niet goed is?

    • Hoe bewaar je wijn het allerbeste?
      04 / Oct / 2022

      David Reheul - 09 / Aug / 2018

      Hoe bewaar je wijn het allerbeste?

    • Bordeaux 2021 primeurs: koopwaardig?
      31 / May / 2022

      David Reheul - 09 / Aug / 2018

      Bordeaux 2021 primeurs: koopwaardig?

    • Welke wijn bij asperges?
      08 / Apr / 2022

      David Reheul - 09 / Aug / 2018

      Welke wijn bij asperges?

    • Mythes rond champagne en wijn; waar of niet waar?
      06 / Apr / 2022

      David Reheul - 09 / Aug / 2018

      Mythes rond champagne en wijn; waar of niet waar?

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
    QUALIVINO / - Reviews @
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »