QUALIVINO - wijnhandel sinds 1953

0
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Château de la Négly: topdomein uit Languedoc

  • Geplaatst op
  • Door Qualivino
  • 0
Château de la Négly: topdomein uit Languedoc

De geschiedenis van Château de la Négly gaat terug tot in de 18de eeuw. Dit eeuwenoude wijndomein bevindt zich nabij Narbonne, midden in het massif La Clape, in de beschermde Appellation d’Origine Languedoc.Het zijn echter de eigenaars, familie Paux Rousset en de bekende oenoloog Claude Gros die aan de basis liggen van het huidige succes. Beide hebben elkaar gevonden in een doorgedreven precisie in de wijngaard en in de kelders, waarbij enkel oog is voor de beste kwaliteit.

Op de heuvelflanken van Languedoc is een ware (r)evolutie aan de gang, waarbij enkele buitengewone wijnen menige liefhebbers met verstomming slagen. Één van deze domeinen die in het middelpunt van de belangstelling staat is Château de la Négly. Dit eeuwenoude wijndomein bevindt zich nabij Narbonne, midden in het massif La Clape, in de beschermde Appellation d’Origine Languedoc.

De wijngaarden van Château de la Nélly kennen een uitzonderlijke ligging naast de Middellandse Zee op het Massif van La Clape.
De wijngaarden van Château de la Nélly kennen een uitzonderlijke ligging naast de Middellandse Zee op het Massif van La Clape.

Dit geklasseerd massief van kiezelstenen was ooit (tot in de Romeinse tijd) een eiland voordat de rivier Aude besloot om het opnieuw te koppelen aan het vaste continent dankzij alluviale afzettingen. Dit resulteerde in een unieke samenstelling van de bodem: een mengsel van zand en zeer poreus kalkstenen. Voeg hierbij nog de fabelachtige ligging nabij de middellandse zee die zorgt voor een maritieme invloed: veelvuldig zonlicht en -warmte en de Tramontana (krachtige, droge wind vanuit het noorden). En je hebt de ideale ingrediënten voor topwijnen te produceren.

De geschiedenis van Château de la Négly gaat terug tot in de 18de eeuw. Het zijn echter de eigenaars, familie Paux Rousset en de bekende oenoloog Claude Gros die aan de basis liggen van het huidige succes. Beide hebben elkaar gevonden in een doorgedreven precisie in de wijngaard en in de kelders, waarbij enkel oog is voor de beste kwaliteit.

De laatste jaren worden hun diverse wijnen gelauwerd door de nationale en internationale pers. De ultieme erkenning kwam misschien wel van de wijngoeroe Robert Parker. Die omschreef Château de la Négly in een interview als het beste wijndomein uit Languedoc. Bovendien kreeg hun topwijn "Clos des Truffiers 2001" de fabuleuze score 100/100.

Château de la Négly - Clos des Truffiers
Château de la Négly - Clos des Truffiers

Château de la Négly - La Brise Marine
Château de la Négly - La Brise Marine

LA BRISE MARINE: €13.00
Droge witte wijn met aroma's van exotisch fruit (o.a. mango), perziken en verse amandelen. Sterke mineraliteit en zeer levendige wijn. Dit van een topdomein . Ideaal voor bij een tartaar van tonijn.

60% Bourboulenc, 40 % Roussanne

2% van de wijn wordt op houten vaten gerijpt, het overage is drie maand in contact met het lie.

 

Châetau de la Négly - La Côte
Châetau de la Négly - La Côte

LA COTE: €13.00

De neus geurt naar cassis, zwarte peper en toast. Een weelderige aanzet met een romige, zijdezachte structuur. 50% wordt gerijpt op houten vaten. Macération Carbonique om het maximale aan fruit te behalen uit Carignan.

50% Carignan, 20% Grenache, 20%Mourvèdre, 10%Syrah

90/100 Parker

Potentieel: bewaren tot 4 jaar, zeker karafferen in het 1e jaar na botteling.

 

Château de la Négly - La Falaise
Château de la Négly - La Falaise

LA FALAISE: €21.00 !!!

Aroma's van blauwe bessen, frambozen, chocolade en zwarte olijven.

Een rijpe structuur in de mond met fijne aroma's van gebrande koffie,

gevolgd door een intense afdronk met zachte tannines.

65% Syrah, 35% Grenache. Syrah wordt gegist in houten cuves en daarna opgevoed in barriques van 300liter, Grenache enkel in betonnen cuves.

93/100 Robert Parker

Potentieel: 4 – 10 jaar. Zeker en vast karaferen om de wijn open te laten komen!!!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden