• Levering in 2 à 4 dagen
 • Gratis levering vanaf 75 euro
 • Bel voor advies 0472/74.18.24

9,8115 Beoordelingen

  Olivier Verhelst - 31 / May / 2022

  Bordeaux 2021 primeurs: koopwaardig?

  De jaarlijkse primeurshow in Bordeaux draait weer op volle toeren. Rond deze periode wordt de 2021 jaargang gewikt en gewogen op basis van de eerste proefstalen. Wijncritici publiceren hun proefnotities en scores, en op basis hiervan kunnen geïnteresseerde kopers beslissen om al dan niet in te tekenen op het aanbod. De koper hoopt zo een betere prijs te bekomen dan wanneer de wijnen éénmaal op de markt zijn, al is dat zeker geen garantie.

  Bordeaux 2021 primeurs: koopwaardig?
  WIJNBLOG

  De 2021 jaargang

  Na 3 ronduit schitterende jaren (de befaamde 2018-2019-2020 trilogie) waar er aan warmte en zonlicht geen probleem was kregen we in 2021 een ander beeld. Het jaar begon in mineur met een strenge voorjaarsvorst die vooral de rechteroever van Bordeaux teisterde. In deze regio heerst immers de Merlot druif die vroeger tot ontbotting komt dan de Cabernet sauvignon druif op  de linkeroever, en daardoor dus gevoeliger is aan vroege vorst. Daarna was het groeiseizoen koeler en vochtiger dan de voorbije jaren waardoor ook schimmelziektes zoals meeldauw en grijsrot de oogst bedreigden. Het gevolg is een jaargang met minder kwantiteit (ongeveer 20% minder dan de laatste jaren) en met variabele kwaliteit.

  Saint Emilion

  Download onze lijst met PRIMEURS 2021 

  Linker- of rechteroever?

  De omstandigheden pleiten in 2021 eerder in het voordeel van de rechteroever. De impact van de voorjaarsvorst was intenser waardoor het groeiseizoen iets later begon. De vroegrijpe Merlot geraakte daardoor in dit gedeelte van Bordeaux nog voldoende rijp waarbij dit voor de laatrijpende Cabernet sauvignon op linkeroever niet kon gezegd worden. Voor deze laatste zijn de resultaten iets heterogener en vinden we na wat zoeken toch enkele geslaagde exemplaren die konden profiteren van de zonnigste oktobermaand sinds 1991. Dus wij raden vooral rechteroever aan en stellen voor om op linkeroever iets voorzichtiger te werk te gaan. Mooie resultaten vinden we daar vooral in Pauillac en Saint-Julien. 

  Toch is het moeilijk om te generaliseren in een regio als Bordeaux met meer dan 110.000 ha aan wijngaarden. Niet alleen de jaargang telt maar ook de exacte locatie van de wijngaarden. En, zeker in moeilijkere jaren, de aanpak van het kasteel zelf! 2021 was immers een jaar waar vooral in de wijngaard moest gewerkt worden: vorstbescherming, tijdig en preventief sproeien tegen schimmelziektes, voldoende ontbladeren, op het juiste moment oogsten en een strenge selectie van druiven doorvoeren. Het zijn dan ook vooral de grotere kastelen die over voldoende kapitaal en mankracht beschikken die uitstekende wijnen konden maken. Daarnaast hebben deze kastelen ook de technische know-how en middelen om tijdens het wijnmaken de nodige correcties door te voeren.

  De terugkeer naar “klassieke” Bordeaux

  Over het algemeen was het dus een koeler jaar, met een latere oogst die begon rond eind september. Dit betekent ook dat de druiven geleidelijk hun suikers en aroma’s konden opbouwen en ook hun zuren goed bewaren tot op het moment van de oogst. De wijnen van de voorbije drie jaren kenmerken zich vooral door hun rijpheid en hoge alcoholgehaltes. Dit zijn toegankelijke en ronde wijnen die soms zelfs wat “nieuwe werelds” aandoen. Daarentegen vertonen de wijnen van 2021 lagere alcoholgehaltes, meer zuren en krokante tannines.

  Daarnaast is het door de koelere omstandigheden ook een zeer goede jaargang voor witte en zoete wijnen. Deze wijnen genieten eveneens van het koele en trage groeiseizoen waarbij de aroma’s zich gestaag konden ontwikkelen en waarbij de zuren voldoende fraicheur bieden.

  Voor wie genoeg heeft van de fruitbommen van de voorbije jaren zal in de 2021 jaargang dus zeker zijn gading vinden. Het is een terugkeer naar het “klassieke Bordeaux” (of “claret” zoals de Engelsen het noemen) met frissere en minder zware wijnen, met tannines die soms balanceren op het randje van de rijpheid, en die daardoor zeker voldoende bewaarpotentieel hebben.

  En wat met de prijzen?

  Voor wie denkt in deze enigszins “moeilijkere” jaargang zijn slag te slaan komt wellicht bedrogen uit. Enerzijds is er het feit dat de opbrengst 20% lager ligt en er dus minder wijn is om te verkopen. Daarbij komt dat in een moeilijkere jaargang er een extra kost is voor het werk in de wijngaard, de producten, etc. Ten laatste is er het huidige economische klimaat waarin alles duurder wordt: glas, hout, karton, transport, energie. Het zijn allemaal elementen die bijdragen tot de kost van een fles wijn en de meest van deze zaken kenden prijsstijgingen van 50% en meer!

   

  Interesse? Ontdek hier onze lijst met suggesties

  Download onze lijst met PRIMEURS 2021 

  Laat een reactie achter

  What are your experiences? Read or write a review here.

  *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  * Verplichte velden

  Recente artikelen

  Het laatste nieuws op ons blog

  • Cool Climate Wines
   04 / Jan / 2023

   Olivier Verhelst - 31 / May / 2022

   Cool Climate Wines

  • Wat is het verschil tussen Prosecco en Cava?
   19 / Dec / 2022

   Olivier Verhelst - 31 / May / 2022

   Wat is het verschil tussen Prosecco en Cava?

  • Wat is mineraliteit in wijn?
   07 / Dec / 2022

   Olivier Verhelst - 31 / May / 2022

   Wat is mineraliteit in wijn?

  • Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?
   07 / Dec / 2022

   Olivier Verhelst - 31 / May / 2022

   Hoe weet je of een wijn droog of zoet is?

  • Decanteren of karafferen
   07 / Dec / 2022

   Olivier Verhelst - 31 / May / 2022

   Decanteren of karafferen

  • Hoe proef je dat je wijn niet goed is?
   14 / Nov / 2022

   Olivier Verhelst - 31 / May / 2022

   Hoe proef je dat je wijn niet goed is?

  • Hoe bewaar je wijn het allerbeste?
   04 / Oct / 2022

   Olivier Verhelst - 31 / May / 2022

   Hoe bewaar je wijn het allerbeste?

  • Bordeaux 2021 primeurs: koopwaardig?
   31 / May / 2022

   Olivier Verhelst - 31 / May / 2022

   Bordeaux 2021 primeurs: koopwaardig?

  • Welke wijn bij asperges?
   08 / Apr / 2022

   Olivier Verhelst - 31 / May / 2022

   Welke wijn bij asperges?

  • Mythes rond champagne en wijn; waar of niet waar?
   06 / Apr / 2022

   Olivier Verhelst - 31 / May / 2022

   Mythes rond champagne en wijn; waar of niet waar?

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
  QUALIVINO / - Reviews @
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »