
VIVINO
Xinomavro 2019
Xinomavro combineert elegantie met kracht een wordt daarom soms ook wel de Nebbiolo van Griekenland genoemd.

Xinomavro 2019
Beoordelingen
-
VIVINO
92/100
Proefnotitie
Een uitnodigende neus met fruitige en florale aroma's van rode kers, gedroogde pruim, pioenroos, potpourri en tijm. De frisse zuren zorgen voor elegantie terwijl de stevige tannine de wijn ook veel kracht geven.
Lekker bij
- Vlees (lamsvlees)
Specificaties
-
Jaartal
2019 -
Volume
0,75 L -
Alcohol%
13,0% -
Bewaarpot.
2019 - 2026 -
Serveertemp.
16°C - 18°C -
Artikelcode
GRR00019
Het domein
-
Land
Griekenland -
Wijnstreek
Macedonië -
Domein
Oenops -
Druiven
100% Xinomavro

Over het land
Griekenland - het bergachtige, mediterrane land in het zonovergoten zuidoosten van Europa - wordt vaak beschouwd als de geboorteplaats van de westerse beschaving. Archeologisch bewijs suggereert dat wijn al meer dan 4000 jaar in sommige delen van Griekenland wordt gemaakt. Griekenland staat bekend om zijn eigen arsenaal aan originele druivenrassen. Verwacht hier dus geen Chardonnay of Cabernet Sauvignon maar laat je verrassen door de eigenheid van de Griekse inheemse druiven en de unieke wijnen die op basis hiervan gemaakt worden.
Over de wijnstreek
Grieks Macedonië (Macedonië) is een uitgestrekte regio in het noorden van Griekenland. Het wordt begrensd door de Republiek Noord-Macedonië, Albanië en Bulgarije in het noorden en de Egeïsche Zee in het zuiden. De wijngaarden in het bergachtige gebied zijn uitgebreid beplant met Xynomavro, samen met Roditis, Limnio en de meer internationale Cabernet Sauvignon druivensoort. Macedonische rode wijnen staan bekend om hun stevige tannines en grote smaken, en de beste voorbeelden behoren tot de meest gewilde rode wijnen van Griekenland.
Extra omschrijving
Xinomavro staat vooral bekend van de Naoussa regio, maar daarnaast gebruikt Nikos hier ook druiven uit naburige regio's om de wijn extra complexiteit te geven. Spontane vergisting op 31hl cementen tanks en een deel op open 500 liter vaten met 5-8% intacte druiven. Daarna 10 maanden veroudering op amfora.