• Lorem ipsum

Domaine des Hauts Vents

Domaine des Hauts Vents
Artikelcode CLS40000
€27,70
op voorraad
Artisanale calvados die twee jaar rijpt in eikenhouten vaten. Lees meer
Domaine des Hauts Vents
Domaine Les Hauts Vents - Calvados 2 Ans
Artisanale calvados die twee jaar rijpt in eikenhouten vaten.
€27,70
Domaine des Hauts Vents
Artikelcode CLS41000
€34,30
op voorraad
Artisanale calvados die meer dan vier jaar rijpt in eikenhouten vaten. Lees meer
Domaine des Hauts Vents
Domaine Les Hauts Vents - Calvados 4 Ans
Artisanale calvados die meer dan vier jaar rijpt in eikenhouten vaten.
€34,30
Domaine des Hauts Vents
Artikelcode CLS42000
€53,90
op voorraad
Artisanale calvados die meer dan acht jaar rijpt in eikenhouten vaten. Lees meer
Domaine des Hauts Vents
Domaine Les Hauts Vents - Calvados 8 Ans
Artisanale calvados die meer dan acht jaar rijpt in eikenhouten vaten.
€53,90
Domaine des Hauts Vents
Artikelcode CLS43000
€77,00
op voorraad
Artisanale calvados die meer dan 15 jaar rijpt in eikenhouten vaten. Lees meer
Domaine des Hauts Vents
Domaine Les Hauts Vents - Calvados 15 Ans
Artisanale calvados die meer dan 15 jaar rijpt in eikenhouten vaten.
€77,00
Domaine des Hauts Vents
Artikelcode CLS44000
€127,00
op voorraad
Een uniek destillaat. Artisanale calvados die meer dan 15 jaar rijpt in eikenhouten vaten. Absolute top in zijn categorie. Lees meer
Domaine des Hauts Vents
Domaine Les Hauts Vents - Calvados Prestige 30 Ans
Een uniek destillaat. Artisanale calvados die meer dan 15 jaar rijpt in eikenhouten vaten. Absolute top in zijn categorie.
€127,00

Domaine des Hauts Vents

Calvados of in de volksmond Calva is de geestrijke drank die men verkrijgt door appelcider te distilleren. De eerste eau-de-vie van appelcider werden reeds in de 16de eeuw genuttigd. Sinds 1942 geniet Calvados van zijn eigen beschermde herkomstbenaming (Appellation d’Origine Contrôlée) waarbij de appels (en in mindere mate peren) geteeld dienen te worden in één van de volgende regio’s: Basse Normandie, Domfrontais, Pays d’Auge.

 

Het koele klimaat van Normandië en de diversiteit van wijdse landschappen creëert de ideale omstandigheden voor boomgaarden van peren en appels. Voor de productie van de Calvados worden er soms meer dan 200 verschillende appelvariëteiten gebruikt, vb.: Duret, Rambault, Mettais, Frequin… Elk van hen hebben hun eigen typiciteit zoals zuren, bitter, zoet. Hetgeen uiteindelijk ook zijn impact zal hebben op het evenwicht van de Calvados. De eerste stap is echter het vervaardigen van de cider. Hiervoor worden de appels na het plukken geperst en vergist tot een licht alcoholische cider van 2% alcohol.

 

Een cruciale stap is echter het distilleren waarbij ieder domein zijn eigen ketels (Alambic) heeft. De vorm en hoogte van de distilleerkolom heeft een grote impact op de smaak en evenwicht van het distillaat (Calvados). In sommige gevallen (zoals Calvados van Pays d’Auge) wordt er zelfs een dubbele distillatie gehanteerd.

 

De laatste stap is natuurlijk de veroudering van minstens 2 jaar op eikenhouten vaten waarbij hij zijn goudgele kleur verkrijgt.

 

Een echte Calvados wordt best geserveerd op kamertemperatuur als aperitief of als digestief.  

In Normandië drinkt men deze vaak als trou Normand. Waarmee men tijdens een lange maaltijd de appetijt aanwakkert met kleine shotjes.

 

Enkele afkortingen die je kan tegenkomen:

  • Original/ Fine minstens 2 jaar rijping op eikenhouten vaten
  • Réserve          minstens 3 jaar rijping op eikenhouten vaten
  • VSOP (Very Superior Old Pale) minstens 5 jaar rijping op eikenhouten vaten
  • Hors d’Age minstens 6 jaar rijping op eikenhouten vaten